Predsjedništvo BiH ima 24 vozila i 14 vozača, a brojne svrhe putovanja nejasne

Izdaci za plaće, razni ugovori o djelu, visoki troškovi za službena vozila i putovanja te nepoštivanje svojih odluka, samo su neke od zamjerki koje su revizori Ureda za reviziju institucija uočili tijekom češljanja izvještaja o radu Predsjedništva BiH za prošlu godinu. Najzanimljiviji dijelovi izvještaja odnose se na trošenje proračunskoga novca na službena putovanja i kupovinu vozila, kao i ostale troškove za skupocjeni vozni park.

Troškovi smještaja

Kako se navodi u izvještaju, na putovanja je spiskano 477.541 KM. Od toga se na posjete drugim zemljama odnosi 413.449 KM, dok su za putovanja unutar BiH potrošene 64.092 marke. Zabrinjavajuće je da se, kako se navodi u izvještaju, ”uvidom u knjigu putnih naloga za službena putovanja može konstatirati da ona ne sadrži precizne podatke o svrsi putovanja“. Dakle, nije bilo moguće utvrditi zbog čega su članovi Predsjedništva posjećivali određene svjetske destinacije, piše Avaz.ba.

”Pojedini nalozi ne sadrže potrebne podatke (iznos isplaćene akontacije, jasnu svrhu putovanja). Procesom revizije utvrdilo se da su troškovi smještaja u zemlji 33.263 KM te su oni u znatnijem iznosu realizirani putem blagajne”, navodi se u izvještaju.

Revizori su se dalje osvrnuli i na nabavu vozila za potrebe Predsjedništva. Za oko im je zapelo da su se prilikom nabave triju vozila navodile točne specifikacije koje ona moraju imati, a koje u nekim slučajevima nisu relevantne, poput raspona između dvije osovine, širine vozila, širina u području laktova… To implicira da su natječaji skrajani tako da su se samo određena vozila mogla kupiti.

Nabava goriva

Zanimljiv je i dio koji se odnosi na troškove za održavanje vozila. Kako se navodi, Predsjedništvo je u  voznom parku imalo 35 vozila, od čega je 24 bilo na usluzi trojici članova Predsjedništva! Osim toga, imali su na raspolaganju 14 vozača. Ukupni troškovi na upotrebu i održavanje vozila iznosili su 342.084 KM.

”Znatniji izdaci odnose se na nabavu goriva (133.913 KM) i nabavu materijala i usluga održavanja vozila (114.668 KM)”, navodi se u izvještaju.

Činovnici za vezu

Revizori su, također, uočili da svi članovi Predsjedništva nisu ispoštovali ni svoju odluku od prije tri godine, kada je utvrđeno da se trojica činovnika za vezu s Haaškim tribunalom povuku u BiH, odakle bi trebali djelovati. Ovu odluku ispoštovao je samo hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, čiji činovnik radi iz Mostara. Troškovi preostalih ureda u Haagu koštali su građane BiH 704.864 KM, navodi Avaz.ba.

Problem ugovora o djelu

Izdaci za angažiranje zaposlenika po ugovoru o djelu iznosili su 184.325 KM. Kako su naveli revizori, tijekom godine angažirano je 48 vanjskih suradnika, od toga 31 osoba za rad u uredima, dok je 17 osoba obavljalo poslove iz domene rada Tajništva. Revizori su dalje uočili da je dio angažiranih radio duže od godinu u Predsjedništvu, a jedna je osoba nakon umirovljenja nastavila rad po ugovoru u djelu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.