Predsezona u Međugorju zadovoljavajuća, tek se očekuju pravi dolasci

Međugorje u predsezoni bilježi veći broj gostiju nego 2021. godine, a s odmakom turističke sezone nadaju se i većim brojkama.

U Međugorju su relativno zadovoljni predsezonom i brojem gostiju, rekao je u razgvoru za Fenu voditelj Ureda Turističke zajednice (TZ) Međugorje Željko Vasilj.

Za ovaj dio godine zadovoljni smo brojem gostiju. Već od ukršnjih blagana imamo kontinuiran broj gostiju u Međugorju svaki dan. U prosjeku su to gosti iz 10 i 15 stranih zemalja, koji se registriraju u župnom uredu, rekao je Vasilj.

Vasilj je izjavio kako trenutačno u Međugorju boravi popriličan broj gostiju iz prekooceanskih zemalja, što im daje nadu da će sezona biti dobra.

Prisutni su gosti iz Sjeverne, Srednje i Južne Amerike pa sve do Južne Koreje, što nam daje još više optimizma da ćemo i s europskim gostima imati bolju sezonu, smatra voditelj TZ u Međugorju.

Vasilj navodi kako je u predsezoni važan kontinuiran rast gostiju.

Na dnevnoj bazi imamo kontinuiranu brojku od dvije tisuće turista. Prednjače Poljaci, Irci, Talijani, Španjolci dolaze u većem broju, ima i Amerikanaca. Vikend dani su još bolji jer dođe veliki broj hodočasnika iz Hrvatske, koji onda pojačaju ukupnu brojku, ističe Vasilj.

Kako kaže, sezona ide u dobrom smjeru, ali trebat će još vremena da se dostignu brojke iz 2019. godine.

Ova godina će sigurno biti bolja od proteklih. Mi 2020. godinu praktički i ne računamo jer nije bilo ničega. Prošla, 2021. godina, je startala krajem lipnja za samu obljetnicu međugorskih ukazanja i dala je nekog rezultata, ali je to bila trećina u poređenju s 2019. godinom. Vjerujem da će stabilizacijom situacije tržišta biti bolja sezona, ali će to opet biti ispod predpandemijske 2019. godine, misli Vasilj.

Poručio je da će trebati izvjesno vrijeme kako bi se dostigle brojke iz 2019., ali vjeruje kako već ove godine ide poboljšanje jer su granice otvorene i ljudi mogu putovati.

Vasilj ističe da glavni dio sezone u Međugorju počinje Mladifestom, krajem kolovoza, te se nastavlja kroz rujan i listopad.

Tek očekujemo prave dolaske u Međugorje. S odmakom sezone broj hodočasnika u Međgorju će sigurno rasti, nadodao je Vasilj.

Vasilj se osvrnuo i na broj hodočasnika koji dolaze iz ratom pogođene Ukrajine.

Što se tiče Ukrajine, logično je da tu stvar ovisi od događanja u njihovoj zemlji. Čak smo prijatno iznenađeni brojem hodočasnika iz Ukrajine u Međugorju kojih nekada ima po par stotina. Uglavnom su žene i djeca, a većinom dolaze iz zapadnog dijela Ukrajine koji je manje pogođen ratom, rekao je Vasilj.

Vasilj tvrdi kako situacija u Ukrajini pretjerano ne utječe na broj dolazaka hodočasnika iz Poljske i ostalih zemalja srednje Europe.

Gosti iz Poljske su tu i čim dođe ljeto oni će pristizati u sve većim brojkama. Tu se situacije neće promijeniti, a očekujemo uobičajen ritam dolazaka i hodočasnika iz zemalja srednje Europe poput Mađarske, Češke, Slovačke, zaključio je Vasilj.

Poznat datum održavanja festivala Mladih u Međugorju

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.