Predmet “Lijanović i ostali”: Obrane uložile žalbu na zatvorsku kaznu od ukupno 53 godine

Obrane optuženih Jerke i Slave Ivankovića Lijanovića, Milorada Bahilja, Joze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjane Šakote, Mirka Galića, Miroslava Čolaka, te pravnih osoba iz Širokog Brijega “Farmer”, “Farmko” i “Optimum” predložile su oslobađanje optuženih ili suđenje pred Apelacijskim vijećem.

Branitelji Jerke Ivankovića Lijanovića i još osam osoba, kao i tri firme optuženih za organizirani i financijski kriminal, iznijeli su žalbe na prvostupanjsku presudu kojom su izrečeni blizu 53 godine zatvora, tri milijuna konvertibilnih maraka (KM) novčanih kazni te oduzimanje više od deset milijuna nezakonito stečene koristi, javio je BIRN – Justice Report.

Apelacijsko vijeće će odluku o žalbama donijeti naknadno

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nije uložilo žalbu ističući pred Apelacijskim vijećem da je zadovoljno prvostupanjskom presudom.

Obrane optuženih Jerke i Slave Ivankovića Lijanovića, Milorada Bahilja, Joze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjane Šakote, Mirka Galića, Miroslava Čolaka, te pravnih osoba iz Širokog Brijega “Farmer”, “Farmko” i “Optimum” predložile su oslobađanje optuženih ili suđenje pred Apelacijskim vijećem.

Obrane su istakle da za pranje novca nema obrazloženja iz kojih kriminalnih djela potječe taj novac, da je sporan obračun visine nezakonito stečene koristi te da su nezakoniti dokazi koje je “otuđio” svjedok Osman Balić.

Obrane Jerke i Slave Ivankovića Lijanovića, koji su osuđeni na 12 odnosno deset godina zatvora, istaknule su da, suprotno zakonu, njihovi branjenitelji u istrazi nisu ispitani na neke točke optužnice, za koje su kasnije i optuženi.

Mirna Delalić, braniteljica Jerke Ivankovića Lijanovića, kazala je da je svjedok Balić izjavio da je samovoljno uzeo dokumentaciju iz tvrtke i šest mjeseci je držao kod sebe, a onda je predao istražnim organima. Prema njenim riječima, na takvom “nezakonitom” dokazu je zasnovan nalaz vještaka.

Ona se žalila da obrani u prvostupanjskom postupku nije bilo dozvoljeno da postavlja pitanja koja se tiču konteksta događaja, da su prigovori odbijani bez obrazloženja ili čak njihovog iznošenja.

Esad Fejzagić, branitelj Slave Ivankovića Lijanovića, ocijenio je da se rijetko sreće da jedna prvostupanjska presuda “akumulira” sve povrede postupka i zakona te da su greške tako “kardinalne” da bi novi pretres bio “gubljenje vremena”.

Bahiljev branitelj Samir Pipić kazao je da je Prvostupanjsko vijeće odbilo najmanje dva dokaza koja su bitna za oslobađanje optuženog. Bahilj je rekao da je osuđen na pet godina i deset mjeseci zatvora na osnovu “lažnog svjedočenja inspektora”.

Optuženi Jozo Slišković, koji je osuđen na pet godina i deset mjeseci, kazao je da je kada je dobio otkaz u “Farmku”, ostavio 1,5 milijuna KM i da je Uprava mogla da naplati porez.

“Farmko” je bio u pretplati PDV-a i to je dokazao sudski vještak obrane, izjavio je Slišković.

I branitelji Željka Mikulića i Dražena Kvesića koji su osuđeni na po tri godine zatvora, kazali su da nije utvrđeno odakle dolazi oprani novac, dok je branitelj Mirjane Šakote Senad Pizović rekao da je presuda “logički-pravno nemoguća”.

Pizović je naglasio i da je u firmi u kojoj je Šakota radila utvrđeno da nije bilo neregularnosti tako da ni ona ne može biti odgovorna. Šakota je osuđena na pet godina zatvora.

Ivana Grizelj, koja zastupa Mirka Galića, osuđenog na pet godina zatvora, kazala je da je on bio obični knjigovođa i da dužnost knjigovođe nije da provjerava robu u skladištu.

Irena Pehar, braniteljica Miroslava Čolaka osuđenog na pet godina zatvora, istaknula je da nije bilo dokaza o “sumnjivim odlivima novca” i da je netočna računica o nezakonito stečenoj koristi.

Namjerna ili nenamjerna greška govori sve o vještaku, a i o prvostupanjskoj presudi, kazala je Pehar.

I zastupnici firmi “Farmer”, “Farmko” i “Optima” žalili su se na presudu zatraživši njeno ukidanje ili donošenje oslobađajuće presude.

Tužitelj Ismet Šuškić predložio je da žalbe branitelja budu odbačene kao neosnovane. On je kazao da je iz zapisnika iz istrage da se Tužiteljstvo pozvalo na pravnu kvalifikaciju i osnovanost sumnje prilikom ispitivanja tada osumnjičenih.

Ocijenio je paušalnim navode o povredama, navodeći da je svjedok Balić dokaze pronašao sakrivene u hladnjači, u namjeri da se izbjegne odgovornost. Prvostupanjskom presudom, Jozo Ivanković Lijanović je oslobođen, a dio optužbi je odbačen. Oslobađajući dio postao je pravosnažan s obzirom na to da nije uložena žalba.

(Fena)


15 komentara

 • A ko je zadnji put odgovarao za kriminal u ovoj drzavi, zupaniji, gradu…
  Naprotiv, ovakve radnje sto su Lijanovici radili, postale su prmjer i drugima kako prevariti izvarati radnike i izvuci se bez posljedica.

  10
  1
 • Ja bih prvo kaznio one kojo su im omogucili tu pljacku… To su nasi HDZ- vci. Tko im je dao Robnu, Borak i sve ostalo. Kupili za certifikate ili nisu nista platili. Sada imaju milijune. Nije im to narod dao nego bivse opcinske i zupaniske sluzbe i pojedinci koji su za to uzeli pinku…Nisu placali vodu, struju, komong, poreze, doprinose na radnike itd. Tko im to omoguci. Te treba uhititi i procesuirati. Osuditi ih vise nego ove… Obican gradanin, umirovljenik kad ne plati struju, vodu i slicno par mjeseci sve se iskljucuje a njima se prastalo struje po 750 000 km i vode po 100 000 km. Oni su samo koristili blagodati korumpiranih cinovnika, poreznika na svim nivoima vlasti… Svi to znamo i takvih je pun Siroki ratnih profitera…

  25
 • ista marva i oni i ovi drugi nisu oni mogli sami kao što netko reče netko im omogućio isti su oni samo ime različito dok ovu bagru ne počne zatvarat nema reda čije djele jeli ćaćevina ili narodna ako je ćačćevina neka daju ali narodnu treba netko da pravi reviziju tko je dijelio za kavu

 • Koliko je majka i bolesnika zaplakalo odlazeci na operaciju ,nadajuci se placi i od tuge obolilo i boreci se s vlagom u kuci a ovi mercedese i udobne stanove ,a bjednik cekajuci svoje zaradeno

  14
  • Zato pamet u glavu kada kupujete salame, hrenovke i kobasice pili u nam-exu, jer tada Jeri plaćate obranu. Proizvodi se pune u Ljubinju.

 • To je tako kod nas ako treba nekog maltretirat i kontrolirat onda su prve na udaru male radnjice koje muku muče kako da opstanu jednostavno im veliki centri ne daju disati

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.