Pravoslavni vjernici u BiH i diljem svijeta obilježavaju najveći blagdan Uskrs

Pravoslavci u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas obilježavaju najveći blagdan Uskrs koji predstavlja temelj kršćanske vjere. Ovom svetkovinom proslavlja se Isusov povratak u život (uskrsnuće).

Po kršćanskom vjerovanju uskrsnuće se dogodilo trećeg dana poslije njegove smrti tj. prve nedjelje poslije Velikog petka.

Pripreme za Uskrs obično počinju na Veliki četvrtak, dan pričesti, a nastavljaju se tijekom Velikog petka kada se boje uskršnja jaja. Inače, Veliki petak simbolizira stradanje Isusa Krista i njegovo razapinjanje na križu na Golgoti.

U BiH pravoslavci ovaj praznik obilježavaju tradicionalno, tucanjem jaja i blagdanskim pozdravom i otpozdravom “Hristos vaskrse!” i “Vaistinu vaskrse!”. Ujutro se ide na uskršnju liturgiju, a nakon povratka kući pale se svijeće te se kandionicom kadi dom, prenosi Klix.ba.

Ove godine će pravoslavni vjernici u BiH Uskrs proslaviti u skladu s mjerama sigurnosti koje su donesene zbog pokušaja suzbijanja širenja pandemije koronavirusa. Unatoč ovom blagdanu u Republici Srpskoj Stožer za izvanredne situacije zabranilo je kretanje od subote u 15 sati do ponedjeljka u 5 sati.

Osobe koje su izuzete iz ove zabrane su zdravstveni radnici, policija te pripadnici sigurnosnih agencija.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.