Prava pacijenata: Nešto je kronično u Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ-a

Portal Prava pacijenata od Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a potkraj lipnja zatražio je da im dostavi ugovore na temelju kojih je za svoje osiguranike ugovarao usluge u posljednjim trima godinama.

Kako navode, zatražili su ugovore sa zdravstvenim ustanovama u HNŽ-u, ali i onima izvan HNŽ-a. Također su zatražili i ugovore s privatnim zdravstvenim ustanovama, ugovore vezane za IT sektor, kao i odluke vezane za jednokratne transfere zdravstvenim ustanovama te izvješća o namjenskom utrošku tih sredstava.

Odgovor nam je dostavljen tri mjeseca kasnije, odnosno, putem e-maila nam je dostavljeno Rješenje kojim se naš Zahtjev odbija kao neosnovan, piše portal Pravapacijenata.ba.

Naime, ZZO HNŽ-a utvrdio je da se traženi podaci ne nalaze u Indeks-registru informacija pod kontrolom Zavoda.

Moramo priznati da smo mnogo više mašte očekivali od nadležnih u Zavodu, dodaju s portala koji promiče prava pacijenata u Bosni i Hercegovini.

Nakon odgovora iz Zavoda, razmišljali su kako pomoći Zavodu da pronađe svoje ugovore te tko bi to mogao imati pod kontrolom ugovore, kad ih već Zavod nema.

Pokrenuti akciju, pozvati građane na ulicu da zajedno tražimo ugovore kojima Zavod u naše ime, za naše potrebe, koristeći naš novac, ugovara zdravstvene i druge usluge ili uložiti prigovor i pojasniti Zavodu smisao Zakona o slobodi pristupa informacijama u FBiH. Ipak smo se odlučili na ovu drugu opciju. Ovog puta izravno se obraćajući direktoru Zavoda, u prigovoru smo detaljno pojasnili sve pogrešno utvrđene činjenice, pa čak i one kada je u pitanju pouka o pravnom lijeku. Smatrali smo da će Drugostupanjsko rješenje ponuditi malo više logike, poznavanja zakona, ali upravo suprotno, pišu s portala Prava pacijenata.

Kako navode, ne samo da je direktor potvrdio da Zavod nema pod kontrolom tražene ugovore nego je dodao i da tražene informacije (ugovori ) po svojoj prirodi predstavljaju povjerljive komercijalne interese treće strane, kao i privatne podatke ugovornih strana… te da bi se priopćavanjem takvih informacija značajno ugrozila privatnost, interesi i druga osobna prava.

Draga gospodo, direktore, članovi Upravnog vijeća ZZO HNŽ-a (posebno Vi koji ste u ime pacijenata u Upravnom vijeću), odgovorite građanima/osiguranicima tko je treća strana, čiji su to komercijalni interesi ugroženi, a čija osobna prava i privatnost bi bili ugroženi i na koji način, ukoliko bi ugovori bili dostupni javnosti?!, inzistiraju sa spomenutog portala u borbi za prava pacijenata u HNŽ-u.

Pozivaju i da se liječnicima odgovori na ta ista pitanja, jer su – kako dodaju –  sigurni da bi i oni vrlo rado prelistali te ugovore, da vide koliko novca i pod kojim uvjetima dolazi u njihove ustanove.

Mreža Naše društvo već je poduzela sve zakonom predviđene radnje da dođe do traženih ugovora i javno ih objavi, a onda ćemo valjda i saznati što to najviše boli naš Zavod, jesu li to ugovori sa zdravstvenim ustanovama, jednokratni transferi ili možda IT sektor. U svakom slučaju, u pitanju je nešto kronično!, zaključuje se s portala Prava pacijenata.

Cjelovitu informaciju s priloženim dokumentima možete pročitati na: Pravapacijenata.ba

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.