“Praljak je otrov vjerojatno skrivao među lijekovima u haaškoj ćeliji”

Istragu s ciljem utvrđivanja okolnosti samoubojstva hrvatskoga generala Slobodana Praljka tijekom suđenja, nizozemski su istražitelji pokrenuli istoga dana. Nastoje razabrati kako je došlo do sigurnosnoga propusta zbog kojega je Praljak došao u situaciju da sam sebi oduzme život usred haaške sudnice.

Vincent Veenman, glasnogovornik nizozemskoga tužiteljstva koje provodi istragu o Praljkovoj smrti, potvrdio je da preliminarna istraživanja pokazuju da je uzrok Praljkove smrti “ispijanje smrtonosne tekućine”.

Istražitelji će se fokusirati na potpomognuto samoubojstvo i pritom pokušati utvrditi kako se smrtonosna tekućina koju je popio Praljak uopće mogla naći u haaškoj sudnici, piše Večernji list. Također, zanima ih i tko je Praljku dostavio tekućinu te kako ju je uspio prokrijumčariti u sudnicu.

Neovisna haaška istraga

Pored službene istrage koju pokreću nizozemski istražitelji, Haaški sud otvorit će i svoju, neovisnu, izvijestio je glasnogovornik suda Nenad Golčevski. Pritom je demantirao medijske kalkulacije da je Praljak preminuo u sudnici.

“Tribunal je o smrti obaviješten u 14.25 toga dana, već daleko iza vremena kad je Praljak prebačen u haašku bolnicu”, tvrdi glasnogovornik Golčevski.

Istodobno s otvaranjem istrage u petak je u Haagu otpočela i obdukcija Praljkova tijela. Na zahtjev suda nazočna su bila i dva hrvatska stručnjaka, no njihova imena nisu objavljena. Haaški sud sinoć je objavio da je u krvi Slobodana Praljka pronađen kalijev cijanid koji je uzrokovao zastoj srca, što je i bio uzrok njegove smrti.

No, pred istražiteljima je težak zadatak utvrđivanja načina na koji je otrov uspješno skrivan od stražara, a iz izvora bliskih generalu doznaje se mogući scenarij.

General Praljak imao je zdravstvenih problema, čemu je zasigurno pridonio i stres kojemu je bio izložen proteklih godina. Zato je uza sebe, u ćeliji, već dulje vrijeme imao nekoliko bočica s lijekovima među koje je mogao sakriti i otrov. Kada ga je, kako i od koga dobio tek treba utvrditi, ali zasad je jasno da stražari nisu provjeravali sadržaj bočica jer se bližio kraj rada Tribunala, pa su kontrole bile ležernije“, kaže Praljkov blizak prijatelj.

Ispraćaj u krugu obitelji

Inače, tijelo generala Praljka bit će, nakon završetka obdukcije, transferirano u Zagreb gdje će se, prema želji pokojnika, održati privatna i zatvorena ceremonija koja će prethoditi kremiranju. Potom će, kako je naveo u svome oproštajnom pismu, pepeo prosuti Mirogojem.

Kako se doznaje, za to nema zakonskih zapreka jer nijedan zakon ili pravilnik ne brani da članovi obitelji slobodno raspolažu urnom s ostacima umrloga, javlja Večernji list. Prosipanje pepela pokojnika u moru, rijeci, šumi, planini ili livadi nije ilegalno. Zasad je jedino mjesto u Hrvatskoj službeno obilježeno za prosipanje pepela “Sunčana poljana”, upravo na zagrebačkom krematoriju, o čemu je Praljak očito bio dobro informiran.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.