Sankcije Energetske zajednice: BiH bi mogla doći do prepreka i izgubiti milijune eura

Stranka za Bosnu i Hercegovinu u petak je priopćenjem izrazila uvjerenje da su “nedopustivi dosadašnji postupci entitetskih vlada kada je u pitanju donošenje zakonodavstva u oblasti energije i plina na razini BiH”, koji su i bili povod sa sazivanje hitnoga sastanka u Tajništvu energetske zajednice u Beču u četvrtak.

”Neispunjavanjem preuzetih obaveza Energetske zajednice, osim novih sankcija Bosni i Hercegovini, doći će i do prepreka u razvoju energetskoga sektora, a BiH će ostati bez značajnih sredstava koja treba dobiti kroz inicijativu za zapadni Balkan i IPA fondove. To u krajnjoj liniji šteti građanima BiH i energetskom sektoru koji gubi nekoliko desetina milijuna eura grant sredstava i povoljnih kredita”, navode iz Stranke za BiH.

Ističu da dužnosnici iz RS-a blokiranjem donošenja seta zakona u skladu s EU energetskim paketom, na još jedan način pokušavaju oslabiti BiH i usporiti njezin put ka Europskoj uniji. Stranka za BiH smatra nedopustivim što je entitetsko previranje uzrok nerješavanja bitnih ekonomskih pitanja u državi, koje u međunarodnim krugovima šteti ugledu Bosne i Hercegovine i usporava njezin razvoj.

Zato poziva entitetske vlade i Vijeće ministara BiH da usklade odredbe i ispune svoje obaveze kako bi umanjili već nanesene štetne posljedice po BiH i njezine građane, priopćeno je iz Stranke za BiH.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.