Praljak: Armija je odbila zajedničko zapovjedništvo pa je napala HVO

”Odbijanje prijedloga o zajedničkim zapovjedništvima jasan je znak da ne želite biti saveznik i da se spremate napasati saveznika”, izjavio je bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak iznoseći svoju žalbu na prvostupanjsku presudu suda u Haagu kojom je osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine.

Govoreći o nastojanjima da Armija BiH i Hrvatsko vijeće obrane stvore zajedničko zapovjedništvo, Praljak je rekao kako do toga nije došlo što je za posljedicu imalo sukobe te da je to značilo kako jedan od saveznika želi napasti drugog.

”To se u sljedećim mjesecima i dogodilo. Nemoćni da se suprotstave vojsci Republike Srpske, Armija BiH i muslimansko političko vodstvo napali su Hrvate kako bi nadoknadili izgubljeni teritorij. Imate sve dokaze da je to tako”, rekao je Praljak.

Praljak je, naime, govorio o zajedničkom dokumentu Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića kojim se nastojalo utvrditi zajedničko zapovjedništvo Armije BiH i HVO-a

”Kada je ovaj dokument pisan bio je ne stvar ultimatuma nego nužna pretpostavka da do sukoba ne dođe. Taj dokument je trebao biti poslan u Sarajevo i dat Armiji na djelovanje kako je to uradio HVO”, rekao je Praljak i dodao se to nije dogodilo te da su nakon toga krenuli napadi.

”Sve vrijeme nakon 15,. siječnja uredno i u kontinuitetu hrvatska je strana dostavljala svo naoružanje i sredstva. 90 posto od cjelokupnog vojnog arsenala, dobili su od Hrvata. Imate sve dokaze da je to tako”, rekao je Praljak.

Izlaganje je počeo tvrdnjom da su tadašnji HVO i Armija bile ravnopravne komponente oružanih snaga BiH. ”One moraju imati zajednička zapovjedništva. Nadalje, u tom dokumentu Armija BiH i HVO zajedničke komponente OS BiH tretiraju se zrcalno jednako: ako se dvije strane tretiraju na zrcalnoj jednakosti jedna strana ne može biti na dijametralnoj strani. To je elementarna logika”, rekao je Praljak.

Dodao je da, ako se ne naprave zajednička zapovjedništva dvije vojske koje su saveznice, nepostojanje zajedničkih zapovjedništava dovest će do vojnih poraza i sukobi su neminovni.

”Kao sociolog proučavao sam povijest ratovanja jer je rat najkatastrofalniji fenomen u ljudskoj povijesti. Nisam našao niti jedan slučaj da su dvije ili više savezničkih vojski funkcionirale bez zajedničkog zapovjedništva. Ratom vlada strah. Ako nema mogućnosti rješavanja pojedinačnih sukoba, vojske koje su naoružane i na crtama obrane nemaju komunikacije, pojavljuje se nepovjerenje da će susjed pobjeći od nekog napada, ostaviti rupu, tako nepovjerenje stvara strah”, rekao je Praljak i kao primjer naveo pad Jajca.

”I danas se optužuju tko je prvi napustio crte u Jajcu. HVO se boji da će Armija BiH prva napustiti crtu, to misle i pripadnici Armije, narod vidi da nešto nije u redu i počine bježati pa vojska čiji narod bježi misli da nema što braniti”, rekao je Praljak iznoseći svoju žalbu.

(Bljesak.info)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.