Poznati mogući protivnici: Vatreni na Euru ne mogu igrati protiv Belgije i Nizozemske, evo zašto – Jabuka.tv

Poznati mogući protivnici: Vatreni na Euru ne mogu igrati protiv Belgije i Nizozemske, evo zašto

Plasmanom Walesa na Euro 2020. kompletirano je 20 reprezentacija koje su završni turnir najboljih reprezentacija Starog kontinenta izborile direktnim putem kroz kvalifikacije.

Još četiri reprezentacije svoj put na Euro tražit će kroz dodatne kvalifikacije na temelju plasmana u Ligi nacija.

Austrija, Belgija, Hrvatska, Češka, Engleska, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rusija, Španjolska, Švedska, Turska, Ukrajina, Švicarska, Danska i Wales igrat će na nikad čudnijem Euru sljedećeg ljeta. Turnir će se otvoriti 12. lipnja u Rimu, a finale će se odigrati 12. srpnja na Wembleyju.

Što čeka Hrvatsku?

Hrvatska je osvojila svoju kvalifikacijsku skupinu, no nije uspjela biti među šest najboljih reprezentacija u kvalifikacijama pa će biti smještena u drugi pot pri ždrijebanju, odnosno u drugi jakosni rang, piše Index.hr.

Lista nositelja u ždrijebu se prvi put u povijesti neće slagati po nacionalnom renkingu na UEFA-inoj ljestvici, nego po renkingu u ovim kvalifikacijama. Pri slaganju takvog renkinga u skupinama u kojima je bilo šest momčadi prvoplasiranoj ekipi oduzeli su se bodovi osvojeni protiv zadnje momčadi i tako smo dobiti ljestvicu najboljih prvoplasiranih, a onda i najboljih drugoplasiranih momčadi.

Pot 1: Italija, Belgija, Engleska, Njemačka, Ukrajina i Španjolska

Pot 2: Francuska, Poljska, Švicarska, Hrvatska, Nizozemska i Rusija

Pot 3: Portugal, Turska, Austrija, Danska, Švedska, Češka

Pot 4: Finska, Wales, play-off A, play-off B, play-off C, play-off D

Reprezentacije će u ždrijebu biti podijeljene u četiri jakosne skupine s po šest ekipa. U prvoj će biti šest najboljih prvoplasiranih reprezentacija. U drugoj će biti preostale četiri prvoplasirane ekipe (među kojima je i Hrvatska) i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije. U trećoj jakosnoj skupini bit će preostale drugoplasirane reprezentacije, a u zadnjoj će biti dvije najlošije drugoplasirane reprezentacije te četiri pobjednika dodatnih kvalifikacija. Dodatne kvalifikacije popunjavaju se po renkingu iz skupina Liga nacija (A, B, C i D).

Pošto je Njemačka u posljednjem kolu pobijedila Sjevernu Irsku, osigurala je poziciju u prvom potu i gurnula je Nizozemsku u drugi, u kojem se nalazi i Hrvatska. To znači da Hrvatska neće moći igrati s Oranjem niti s bilo kojom drugom reprezentacijom iz svog jakosnog ranga.

Zašto Hrvatska ne može igrati protiv Belgije i Ukrajine?

Hrvatska je i prije ždrijeba znala da sigurno neće igrati u skupini C jer je i domaćin te skupine Nizozemska drugi nositelj u skupini. Oranje će tako odmjeriti snage s Ukrajinom, a domaćin skupine C je i Rumunjska, no ona za nastup u toj skupini mora uspješno odraditi dodatne kvalifikacije.

Također, Hrvatska zna da neće moći biti u skupini ni s Belgijom, od reprezentacija svrstanih u prvi pot. Zašto?

Rusija je drugi nositelj kao i Hrvatska, a njoj je kao domaćinu zajamčen nastup u Sankt-Peterburgu. U toj skupini zabetonirana je i Danska, treći nositelj, također domaćin u Kopenhagenu. S obzirom na to da se s Rusima prema UEFA-inoj odluci u istoj skupini ne smije naći Ukrajina, jedini preostali prvi nositelj koji može u tu skupinu jest Belgija.

Među nositeljima koji su tako ostali mogući suparnici Hrvatske ostali su Italija, Engleska, Španjolska i Njemačka.

Potencijalne skupine

Skupina A: Italija, Francuska / Poljska / Švicarska / Hrvatska, Portugal / Turska / Austrija / Švedska / Češka, Wales ili Finska

Skupina B: Belgija, Danska, Rusija, Wales ili Finska

Skupina C: Ukrajina, Nizozemska, Portugal / Turska / Austrija / Švedska / Češka, pobjednik skupina A, C ili D dodatnih kvalifikacija

Skupina D: Engleska, Francuska / Poljska / Švicarska / Hrvatska, Portugal / Turska / Austrija / Švedska / Češka, pobjednik skupine C ili D dodatnih kvalifikacija

Skupina E: Španjolska, Francuska / Poljska / Švicarska / Hrvatska, Portugal / Turska / Austrija / Švedska / Češka, pobjednik skupine B dodatnih kvalifikacija

Skupina F: Njemačka, Francuska / Poljska / Švicarska / Hrvatska, Portugal / Turska / Austrija / Švedska / Češka, pobjednik skupina A, C ili D dodatnih kvalifikacija

Kaos u baražu

Prvi put u povijesti dodatne kvalifikacije popunjavaju se prema rezultatima iz Lige nacija. Ždrijeb Eura održat će se 30. studenog u Bukureštu, no dodatne kvalifikacije igraju se tek od 26. do 31. ožujka sljedeće godine.

Dodatne kvlaifikacije

Igrat će se četiri odvojena mini turnira po sistemu Final Foura, odnosno polufinale i finale na jednu dobivenu utakmicu. Domaćin finala svakog mini turnira odredit će se ždrijebom, ali će svakako biti jedna od reprezentacija koje sudjeluju na tom turniru.

Zasad je poznato kako će u Ligi B Bosna i Hercegovina biti domaćin Sjevernoj Irskoj, a Slovačka Irskoj u jednoj utakmici, te će se pobjednici tih parova u finalu boriti za jedno mjesto iz te divizije.

BiH u polufinalu doigravanja za odlazak na Euro igra protiv Sjeverne Irske

U Ligi D razigravat će Gruzija – Bjelorusija i Sjeverna Makedonija – Kosovo, u Ligi C Norveška i Srbija te Škotska protiv nekog od kandidata među kojima su Bugarska, Izrael, Mađarska i Rumunjska.

Preostala tri ići će u play-off Lige A koji ima upražnjena mjesta jer se samo Island nije izravno plasirao na Euro. Ždrijeb play-offa Lige A i Lige C održat će se ovaj petak u Nyonu u podne.

Tko s kim igra u doigravanju?

Liga A

 • Island – Bugarska/Izrael/Mađarska/Rumunjska, drugi par između tih momčadi

Liga B

 • BiH – Sj. Irska, Slovačka – Irska

Liga C

 • Škotska – Bugarska/Izrael/Mađarska/Rumunjska, Norveška – Srbija

Liga D

 • Gruzija – Bjelorusija, Sj. Makedonija – Kosovo

Na Europskom prvenstvu igrat će 24 reprezentacije, a utakmice će se igrati u čak 12 zemalja. Reprezentacije će biti podijeljene u šest skupina po četiri reprezentacije, a dalje će proći po dvije reprezentacije iz svake skupine te četiri najbolje trećeplasirane. Ta je odluka donesena prije sedam godina kako bi se obilježilo 60 godina od prvog Europskog prvenstva, no tadašnji čelni čovjek UEFA-e i inicijator akcije Michel Platini očito nije računao na brojne komplikacije i nelogičnosti tog sustava.

Talijani otvaraju Euro 12. lipnja

Zbog bizarnosti takvog sustava Italija je već prije doznala sve datume odigravanja svojih utakmica u skupini, Rusija, Engleska, Njemačka, Španjolska i Danska su doznale u kojim će se skupinama natjecati, a u skupini B poznate su tri od četiri reprezentacije koje će tražiti prolaz u osminu finala (četvrta je Finska ili Wales).

Naime, zbog činjenice da je Euro podijeljen na 12 zemalja domaćina UEFA je odlučila da se svaka od šest skupina igra u dva grada. Tako će se utakmice skupine A igrati u Rimu i Bakuu, dok će, recimo, domaćini grupi F biti München i Budimpešta.

Ukrajina remijem u Beogradu olakšala i Hrvatskoj, evo kako će formirati jakosne skupine na Euru

UEFA je odlučila i da će svaka reprezentacija koja je domaćin Eura automatski igrati u svom gradu. Kako je Italija izborila plasman, ona se automatski kvalificirala u skupinu A i igrat će na rimskom Olimpicu. Talijani ujedno otvaraju Euro 12. lipnja.

Gradovi domaćini po skupinama:

 • Skupina A: Rim i Baku
 • Skupina B: Kopenhagen i Sankt-Peterburg
 • Skupina C: Amsterdam i Bukurešt
 • Skupina D: London i Glasgow
 • Skupina E: Bilbao i Dublin
 • Skupina F: München i Budimpešta

Zašto je ždrijeb poludirigiran?

Kako smo već napisali, neke reprezentacije već znaju u kojoj će skupini igrati, a kako je UEFA pazila na sigurnost, ždrijeb će biti poludirigiran pa zbog potencijalnih sukoba neke momčadi neće moći igrati jedne protiv drugih.

Ovo su potencijalni parovi koji se nisu mogli susresti u kvalifikacijama, koji ne mogu igrati u dodatnim kvalifikacijama, niti mogu biti izvučeni u ždrijebu za Euro, ali se mogu susresti u nokaut-fazi.

 • Bosna i Hercegovina – Kosovo
 • Rusija – Kosovo
 • Srbija – Kosovo
 • Ukrajina – Rusija

Primjer Pota 1: Kako zbog oružanog sukoba između Rusije i Ukrajine te dvije reprezentacije ne mogu biti smještene u istu skupinu, a Ukrajina je jedina iz prvog jakosnog pota koja nije zemlja domaćin, ona je prebačena u skupinu gdje je domaćin Nizozemska, a Belgija je zauzela njeno mjesto u ruskoj skupini.

Također, to znači da se Kosovo ako izbori plasman kroz baraž nikako ne može naći u skupini s Rusijom.

Hrvatsku očekuje najkompliciraniji ždrijeb ikada: Svi priželjkuju skupinu s Njemačkom

Primjer Pota 4: Finska ili Wales će morati biti u ruskoj skupini zato što Rusija ne može dobiti Mađarsku koja je domaćin, dok će pobjednici dodatnih kvalifikacija u skupinama A, B i C ući u svoju domaćinsku skupinu, dok Rusija ne može izvući pobjednika skupine D jer joj je zabranjeno igrati u istoj grupi s Kosovom.

Koji će stadioni biti domaćini utakmica na Euru 2020.?

Unaprijed je određeno da će, ako se plasira na Euro, država domaćin automatski igrati na svom stadionu. Napisali smo već da će u istoj skupini igrati Rusija i Danska. Ždrijeb će odlučiti hoće li se njihova međusobna utakmica igrati u Sankt-Peterburgu ili Kopenhagenu. Plasirala li se Škotska putem baraža na Euro, bit će u istoj skupini s Engleskom, a tada bi također ždrijeb odlučio bi li se njihova utakmica igrala na Wembleyju ili Hampden Parku.

 • Skupina A: Olimpico, Rim (Italija) i Olimpijski stadion, Baku (Azerbejdžan)
 • Skupina B: Krestovski stadion, Sankt-Peterburg (Rusija) i Parken stadion, Kopenhagen (Danska)
 • Skupina C: Johan Cruyff Arena, Amsterdam (Nizozemska) i Arena Naționala, Bukurešt (Rumunjska)
 • Skupina D: Wembley, London (Engleska) i Hampden Park, Glasgow (Škotska)
 • Skupina E: San Mames, Bilbao (Španjolska) i Aviva Stadium, Dublin (Republika Irska)
 • Skupina F: Allianz Arena, München (Njemačka) i Stadion Ferenc Puškaš, Budimpešta (Mađarska)

Osmina finala: Wembley, London (Engleska), Stadion Parken, Kopenhagen (Danska), Arena Naționala, Bukurešt (Rumunjska), Johan Cruyff Arena, Amsterdam (Nizozemska), Stadion Aviva, Dublin (Republika Irska), San Mames, Bilbao (Španjolska), Stadion Ferenc Puškaš, Budimpešta (Mađarska), Hampden Park, Glasgow (Škotska)

Finale i polufinale igrat će se na londonskom Wembleyu

Četvrtfinale: Allianz Arena, München (Njemačka), Olimpijski stadion, Baku (Azerbejdžan), Krestovski stadion, Sankt-Peterburg (Rusija), Olimpico, Rim (Italija)

Polufinale i finale: Wembley, London (Engleska)

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.