Hrvatsku očekuje najkompliciraniji ždrijeb ikada: Svi priželjkuju skupinu s Njemačkom – Jabuka.tv

Hrvatsku očekuje najkompliciraniji ždrijeb ikada: Svi priželjkuju skupinu s Njemačkom

Hrvatska reprezentacija pobijedila je sinoć Slovačku na Rujevici 3:1 i osigurala plasman na Europsko prvenstvo.

Dalićeva momčad gubila je do 56. minute, ali je onda od 56. do 74. minute golovima Vlašića, Petkovića i Perišića okrenula utakmicu i apsolutno zasluženo pobijedila, piše Index.hr.

Hrvatska se tako plasirala na šesto Europsko prvenstvo u povijesti, a u ždrijebu skupina 30. studenoga u Bukureštu saznat će s kojima s kim će i, što je također vrlo važno, gdje će igrati na Euru. Sljedeće prvenstvo Starog kontinenta igra se u 12 europskih gradova i neće biti svejedno u kojoj je Hrvatska skupini jer bi udaljenosti za igrače i navijače mogle biti vrlo male, ali i goleme.

Nositelji u ždrijebu odredit će se prema ukupnom renkingu u kvalifikacijama s time da će se reprezentacijama koje su bile u skupini sa šest momčadi oduzeti bodovi osvojeni protiv najslabije reprezentacije. Dvije reprezentacije iz iste kvalifikacijske skupine ne mogu biti u istoj, odnosno prvoj jakosnoj skupini već će prvoplasirana biti u prvoj, ako ima dovoljno bodova, a drugoplasirana u drugoj.

Ždrijeb maksimalno zakompliciran

Konačne jakosne skupine još se ne znaju, ali se zna da će u prvoj sigurno biti Belgija i Italija, dok se za bolju poziciju u ždrijebu u preostalim kvalifikacijskim utakmicama još bore Ukrajina, Engleska, Njemačka, Španjolska, Francuska, Poljska i Danska. Hrvatska svoj renking ne može popraviti sama jer je odigrala sve utakmice.

Tako će u prvoj jakosnoj skupini biti šest najboljih osvajača kvalifikacijskih skupina. U drugoj, u kojoj će biti i Hrvatska, bit će još četiri pobjednika skupina te dvije najbolje drugoplasirane momčadi u kvalifikacijama.

Trenutne pozicije nositelja

U trećoj preostale drugoplasirane reprezentacije, a u četvrtoj će biti četiri pobjednika dodatnih kvalifikacija i još dvije drugoplasirane reprezentacije. Ždrijeb će biti poludirigiran tako da reprezentacije koje su domaćini igraju u svojim gradovima, a ako će dva ili više domaćina biti u istoj jakosnoj skupini, UEFA će ručno neke reprezentacije prebaciti u više odnosno niže jakosne skupine i to je jedini način po kojem bi Hrvatska mogla promijeniti svoju poziciju u jakosnim skupinama. Osim toga, Rusija iz političkih razloga ne može igrati protiv Ukrajine i Kosova. Ne može ni Kosovo protiv BiH, ali te reprezentacije igrat će dodatne kvalifikacije i ionako će biti u istoj jakosnoj skupini.

Pretpostavimo li da će prvih šest reprezentacija po renkingu kvalifikacija ostati nepromijenjeno, što je moguće jer svi osim Ukrajine (gostuje danas u 15:00 u Srbiji) nemaju preteške utakmice, onda bi u prvoj jakosnoj skupini bile Belgija, Italija, Ukrajina, Engleska, Njemačka i Španjolska. Šest zemalja domaćina, koje su se plasirale na Euro već znaju svoje skupine, odnosno igrat će u skupinama koje se igraju u njihovima gradovima. Osim toga, unaprijed je određeno da će Italija, Nizozemska i Engleska sve tri utakmice u skupini igrati kod kuće.

Skupina A: Rim i Baku

Skupina B: Kopenhagen i Sankt-Petersburg

Skupina C: Amsterdam i Bukurešt

Skupina D: London i Glasgow

Skupina E: Bilbao i Dublin

Skupina F: München i Budimpešta

Najbolji i najgori ždrijeb

Za hrvatske navijače apsolutno najbolja opcija bila bi da Hrvatska upadne u skupinu F u kojoj će biti Njemačka. Osnovni preduvjet za to je da Njemačka bude nositelj, odnosno da u utorak pobijedi Sjevernu Irsku kod kuće. Utakmice u skupini F igrat će se u Budimpešti i Münchenu i logistički bi to bilo idealno rješenje. Prođu li Mađari na Euro i oni bi upali u tu skupinu.

Hrvatska je na Euru! Slovaci pali na Rujevici nakon preokreta

Ne pobijedi li Ukrajina u Srbiji, ona bi se onda našla u drugoj jakosnoj skupini jer je za očekivati da će je preskočiti Francuska koja u zadnjem kolu gostuje u Albaniji. Hrvatska bi u tom slučaju aktualne svjetske prvake mogla izvući samo ako UEFA ručno Hrvatsku prebaci u treći pot, što je također moguće jer svaka skupina već ima po jednu reprezentaciju i Hrvatska i Francuska onda nikako ne bi mogle biti u istoj skupini ako su obje u prve dvije jakosne skupine.

Najgora varijanta svakako bi bila skupina A u kojoj je Italija. Hrvatska bi u tom slučaju jednu utakmicu (s Talijanima) igrala u Rimu, a preostale dvije u 3.140 kilometara udaljenom Bakuu. To je zračna udaljenost. Cestom se putuje 4.500 kilometara. To je još nekako izvedivo u slučaju da Hrvatska prvu ili zadnju utakmicu igra s Italijom. Ako s Talijanima igra 2. kolo, navijači bi prvo morali putovati iz Hrvatske u Baku, onda u Rim pa onda ponovno u Baku. Osvoji li prvo mjesto, Hrvatska bi osminu finala igrala u Londonu, a s drugog mjesta išla bi u Amsterdam.

Ostale skupine su manje-više izvedive. Komplicirano bi bilo putovanje od Bukurešta do Amsterdama, ali to je barem izvedivo cestovnim putevima, a navijači bi se namučili i u skupini E u kojoj je Španjolska. Te utakmice igrale bi se u Bilbau i Dublinu. Rasprodaju li se avionske karte, navijači bi morali na težak put autima, busevima i trajektima…

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Minhen je domaćin. Više Hrvata živi u Minhenu nego u ijednom gradu u Hrvatskoj osim ZAGREBA, zato mi iz Minhena priželjkujemo taj rasplet da se Hrvatska nađe ovdje, te bi onda nadglasali Švabe koji sve manje i manje vole Njemačku. Hvala ti Dragene, da nije tebe nebi München bio drugi najveći Hrvatski grad…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.