Poznati modni brend nabijao cijene na Balkanu pa “popio” kaznu od 40 milijuna eura

Jeste li u zadnje vrijeme prilikom internetske kupovine određenog modnog brenda stali i zapitali se kako to da su njihove cijene veće ovdje na Balkanu, nego li primjerice da kupujete iz doma u SAD-u. E, pa dobro ste se pitali. To jest, ako je taj brend – Guess.

Naime, Europska komisija odlučila je kazniti tvrtku Guess, s impresivnih 40 milijuna eura globe zbog blokiranja internetske prekogranične prodaje i zadržavanja umjetno viših cijena u zemljama srednje i istočne Europe u odnosu na zapadne članice EU-a.

Europska unija je još 3. prosinca zabranila stavljanje barijera u internetskoj trgovini, geoblokiranja. Ali, pojedine internetske trgovine nisu dopuštale prodaju u nekim zemljama članicama, što, prema Uniji ali i Komisiji predstavlja diskriminaciju potrošača.

Kroz ugovore o redistribuciji, Guess je pokušao spriječiti potrošače u EU-u da kupuju u drugim članicama EU-a, sprječavajući trgovce da reklamiraju i prodaju u inozemstvu. Tvrtka je tako uspijevala održavati cijene umjetno visokim, posebice u zemljama srednje i istočne Europe. Zbog takvog ponašanja danas smo sankcionirali Guess, kazala je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Da stvar bude još luđa, prvotna kazna je bila bliže 80 milijuna eura, no Komisija ju je prepolovila, na 39.821.000 eura, jer je Guess, čije je središte u Sjedinjenim Državama “surađivala u istrazi”.

Komisija je utvrdila da su Guessovi proizvod u prosjeku za pet do deset posto skuplji u Bugarskoj, Hrvatskoj, Estoniji, Latviji, Litvi, Poljskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji nego u zemljama zapadne Europe, piše Slobodna Dalmacija.

(www.jabuka.tv) 


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.