Banac: Čović vodi Plenkovića u ruke Vučiću i Rusiji – Jabuka.tv

Banac: Čović vodi Plenkovića u ruke Vučiću i Rusiji

Ivo Banac, povjesničar, dugogodišnji profesor na Sveučilištu Yale, bivši ministar u hrvatskoj vladi i zastupnik u Saboru, kazao je u intervjuu za Al Jazeeru kako je Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH kako bi “namirio” Čovićev klan u BiH.

On je istaknuo kako Dragan Čović svojom politikom vodi hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u ruke Miloradu Dodiku.

Plenković je, kao uvijek, želio zadovoljiti i vuka i ovce, i velike sile i male napasnike i opoziciju unutar i opoziciju izvan HDZ-a te, naravno, i sve nivoe vlasti BiH. U tomu nije uspio niti je mogao uspjeti, tako da ova deklaracija (ako zanemarimo dvojbeno obrazloženje i par trapavih formulacija) i nije ništa više od pet kartica papira.

Ona je puna lijepih želja i bezubih traženja, ali se vidi iz aviona da je napravljena forme radi, kako bi namirila, kad bi mogla, utjecajni i zahtjevni Čovićev klan te njegove ispostave u dijelu hrvatskog HDZ-a, u luci Ploče, Metkoviću…, smatra Banac.

On dodaje kako Deklaracija ide samo u korist HDZ-a, a ne Hrvata.

Čovićev klan je već dugo na vrhu hranidbenog lanca kad je riječ o beneficijima što pristižu iz Hrvatske. Ne vjerujem, međutim, da Deklaracija ikoga može doslovno štititi, premda nadarjem, kako znamo, raspolažu primatelji. Prihod nije isto što i zaštita. Za zaštitu će se Čović morati sam pobrinuti. To mu izgleda ide, posebno u Banja Luci, napominje profesor Banac.

Banac je komentirao i česte istupe Plenkovića u EU institucijama o BiH.

Po svemu sudeći, on je fasciniran Čovićem, kao što to često biva s pasivnim i neinventivnim političarima, za koje kreativnost znači promijeniti kravatu. Suočeni s rasnim Balkancima, iz kojih luče vitalni sokovi, oni će sve učiniti da ne ispadnu šmokljani. Jedino je čudno da Plenković, koji ipak poznaje diplomatsku faunu, ne vidi da mu Čović šteti; zapravo šurovanje s Čovićem vodi ga direktno u ruke Čovićevih pravih sponzora – Dodika, Vučića i “matjuške” Rusije, istaknuo je Ivo Banac.

(www.jabuka.tv) 


9 komentara

  • Ovaj covjek je teska pukotina… Svi sr pomalo prebacuju na proracun bosnjacki. Pusicka, Mesic, Banac, Kosor, Kukic i ostali neznrinuti sljam…

  • Pa? Bar bi imali posla sa ljudima, a ne sa tvojim trulim zapadom gdje se ne zna ko pije ko plaća.Zamislite taj zapad kojeg vodi lik pijan svaki dan ko deva,koji štipa za guzicu muškarce ,koji oblokan tetura po bini ,koji dođe u različitim cipelama..Ne bi začudilo da izvadi spolovilo i počne mokrit za govornicom.To je zapad kojem ti naginješ,zapad koji je utemeljen na tuđoj krvi,robovlasništvu i kolonijalizmu.Zapad koji opet radi sebe naseljava izbjeglice potpuno druge kulture i vjere misleći samo na radnu snagu ali i ne računajući na ono što donose sa sobom a to je terorizam.Eto ih tebi,nama ne trebaju.Katolik sam.Hrvat sam ,ali dajte nam Ruse umjesto ovih o kojima sam govorio, jer po čemu je Rus lošiji od Engleza,Portugalca ,Francuza,Amera..Ni po čemu,dapače.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.