Poznati detalji akcije “Registar” u Sarajevu, petorka ukrala milijun KM

Federalna uprava policije od ranih jutarnjih sati na području Županije Sarajevo provodi operativnu akciju kodnoga naziva “Registar”.

Akcija je inicirana utvrđenim nepravilnostima u Izvještaju o reviziji financijskih izvještaja Federalnoga ministarstva unutarnjih poslova, koji je napravljen od strane Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2013. godinu u pogledu uspostave Jedinstvenoga središnjega matičnoga registra FBiH od strane Federalnoga ministarstva unutarnjih poslova, piše N1.

>>Pročitajte i: FUP: Velika akcija u Sarajevu, policija u lovu na bivše visoke dužnosnike SDP-a?

Postupajući po navedenom Izvještaju, Federalna uprava policije je prema nalogu Tužiteljstva BiH provela opsežne istražne radnje i utvrdila postojanje osnova sumnje da su državljani BiH inicijala P. K. (1953.), D. M. (1958.), te K. K.(1971.), E. M.(1976.) i jedan strani državljanin inicijala A. R, u periodu od 2011. do 2014. godine, u okviru organizirane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usuglašenim zajedničkim djelovanjem pristupili provođenju mjera i radnji u cilju zaključenja štetnoga ugovora u vrijednosti od 2.155.000,00 KM za nabavu softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenoga sustava središnjega matičnoga registra FBiH, s unaprijed dogovorenim dobavljačem, i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnoga poziva, te su na taj način sebi pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od cca milijun KM, a za koji iznos je oštećen Proračun Federacije BiH.

S tim u vezi, a u cilju pronalaska dokaza i predmeta koji se povezuju s izvršenjem kaznenih djela “Organizirani kriminal” iz člana 250. KZ BiH, “Pranje novca” iz člana 209. stav 2. u vezi sa članom 124. točka c. KZ BiH, “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH, “Sklapanje štetnoga ugovora” iz člana 252. KZ F BiH, “Davanje dara ili drugoga oblika koristi” iz člana 381. KZ F BiH, “Primanje dara ili drugoga oblika koristi” iz člana 380. KZ F BiH i “Krivotvorenje službene isprave” iz člana 389. KZ F BiH, policijski službenici Federalne uprave policije trenutno realiziraju Naredbe Suda BiH za pretresanje stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na više lokacija na području Županije Sarajevo.

Po završetku radnji pretresa, osumnjičene osobe bit će lišene slobode te će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije uz Izvještaj na daljnje nadležno postupanje biti predani Tužiteljstvu BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.