Poznata mast za oči dostupna pacijentima, ali po sedam puta većoj cijeni

U ljekarnama diljem RS-a, ali i FBiH vlada nestašica masti za oči Chloramphenicol proizvođača Galenika iz susjedne Srbije. Pacijenti nisu ostali bez lijeka jer mogu kupiti mast istog sastava i imena slovenskog proizvođača Krke, ali po znatno većoj cijeni – čak sedam puta.

Poskupljenje lijeka

Kako je objavio ATV, građani se žale što umjesto dosadašnje vrlo povoljne cijene od 1,3 KM za lijek, sada moraju plaćati čak 9,3 KM. “Došao sam u ljekarnu misleći kako lijek stoji oko 1 do 1,5 KM, koliko je nekad koštao, odnosno donedavno, međutim, pitali su me: ‘Znate li da je lijek poskupio?’, uz informaciju da sada stoji oko 9,2 ili 9,6 KM, ne mogu se točno sjetiti. Mislim kako je stvarno moguće toliko poskupljenje”, ispričao je za ATV Alen Čulić koji je morao kupiti mast proizvođača Krka jer u ljekarni nemaju drugi lijek istog ili sličnog sastava. Na isti problem požalio se i Mladen Petković iz Šipova. Osim znatno više cijene iste masti, ali drugog proizvođača, razljutilo ga je što su pacijenti prepušteni tržišnoj utakmici farmaceutskih kuća.

“Dogodilo se, kako su mi rekli, da lijek sada košta 9,3 KM, a bio je 1,3 KM, što me je stvarno šokiralo. Kako može toliko poskupjeti? Postoji li neki mehanizam zaštite potrošača, jer ovo što nam rade, stvarno nije u redu”, upitao je Petković. Iz jedne od banjolučkih ljekarni su kazali kako je u tijeku nestašica masti proizvođača Galenika, pa prodaju samo mast proizvođača Krka, čija je cijena, priznaju, naglo skočila na 9,3 KM. Ništa nije drugačije ni u ljekarnama u FBiH gdje su nam također potvrdili kako nema lijeka srbijanskog proizvođača Galenika, već prodaju spomenuti lijek slovenskog proizvođača Krka. Iz Agencije za lijekove BiH objašnjavaju kako su količine masti Chloramphenicol koje je Galenika namijenila za tržište BiH za ovu godinu rasprodane. Prodaja je dobro išla jer je mast ovog proizvođača vrlo povoljna. Tu situaciju su, kažu, iskoristili u slovenskoj Krki. Opskrbili su domaće ljekarne svojim lijekom i proizvoljno mu odredili znatno višu cijenu. To im je omogućeno jer BiH još nema mehanizam kojim bi utjecala na cijene lijekova.

“BiH još nema mehanizam ni pravilnik o cijenama kojim bi se ograničile maksimalne veleprodajne cijene lijeka, odnosno kojim bi se one odredile na osnovi unaprijed određenih kriterija”, poručuje Tijana Spasojević-Došen, šefica Odjela za informiranje o lijekovima u Agenciji za lijekove BiH. Još dva proizvođača registrirala su lijek istog sastava u BiH, ali ga ne prodaju.

U kontaktu s proizvođačem

Iz Agencije za lijekove poručuju da su u kontaktu s Galenikom. Tamo su, kažu, svjesni problema i pokušavaju ga riješiti. U pregovorima su sa stranim partnerom u vezi s proširenjem proizvodnih kapaciteta kako bi mogli isporučivati veće količine. Dok se to ne dogodi ili dok BiH ne donese svoj pravilnik o cijenama, pacijenti će biti prepušteni na milost i nemilost farmaceutskih tržišnih utakmica.

(Večernji list)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.