Formula 1 treba potpuno zatvoreni kokpit

Bivši vozač Formule 1 Lucas di Grassi misli kako Formula 1 treba prihvatiti eru modernizacije i inkorporirati potpuno zatvoreni kokpit. Brazilac smatra da u tome mogu pomoći pozitivne stvari proizašle iz World Endurance Championshipa, piše GP1.hr.

Međunarodna automobilistička federacija sljedeće godine želi uvesti tzv. halo zaštitu koju je na predsezonskim testiranjima pokazao Ferrari. Red Bull, s druge strane, ima nešto drugačije rješenje, ali Charlie Whiting mu zasad ne daje prevelike šanse.

“Za mene je optimalno rješenje potpuno zatvoreni kokpit”, rekao je di Grassi za Motorsport.com. “Zato LMP automobili imaju istu stvar. Prije su bili otvoreni, ali onda se zakompliciralo po pitanju konkurencije i bilo je više potrebe za poboljšanjem učinkovitosti. Zatvoreni kokpit je bolji za sve, čak i aerodinamiku.”

“Po mom mišljenju, F1 bolidi već sada izgledaju staro te isti kao i svaki drugi. Stalno pokušavaju s nekakvim polovičnim konceptima; naprimjer, s nosom i onim čudnim konceptima kada smo imali Caterham koji je izgledao poput usisavača. Istu će stvar učiniti i s kokpitom – pokušat će i onda će vidjeti da je s*anje. Previše se boje obvezati potpuno zatvorenom kokpitu i rade potpuni nered, zato prihvaćaju neka polovična rješenja pa vidimo kako to ide. Puno toga sam vidio u Formuli 1, poput većih prednjih krila 2009. koja možete prilagoditi, to je bilo jako loše rješenje.”

Zatvoreni kokpit se povezuje s utrkama izdržljivosti, ali mnogi vjeruju da on nikako ne može naći svoje mjesto u Formuli 1 – natjecanjem s posebnim DNA. Lucas kaže da nova vremena zahtijevaju odbacivanje tradicionalnih vrijednosti.

“Za mene je važno da ljudi koji kroje pravila ukažu na smjer te da onda ostave inženjereda rade svoj posao. Sa zatvorenim kokpitom nema loše strane. Bolji je za sigurnost i za aerodinamiku. Ja sam za modernizaciju Formule 1. Jako mi se sviđa ono što je McLaren predložio, a i Red Bull 2010. godine (X1). To je za mene sljedeći korak koji sport treba napraviti.”

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.