Poznat datum biskupskog ređenja mons. Željka Majića

Imenovani biskup banjolučki mons. Željko Majić bit će zaređen za biskupa u banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure u subotu, 2. ožujka, tijekom euharistijskog slavlja u 11:00 sati.

Glavni zareditelj bit će nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, a suzareditelji su banjolučki biskup u miru i apostolski upravitelj mons. Franjo Komarica, te biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, priopćeno je iz Katoličke tiskovne agencije (KTA).

U petak, 1. ožujka, u 19:00 sati u katedrali sv. Bonaventure bit će održana zahvalna akademija u čast dosadašnjeg biskupa banjolučkog mons. Franje Komarice.

Apostolska nuncijatura u BiH je na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2023., priopćila da je papa Franjo prihvatio odreknuće od pastoralnog vodstva Banjolučke biskupije preuzvišenog mons. Franje Komarice, te imenovala novog banjolučkog biskupa don Željka Majića, svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije.

Mons. Željko Majić rođen je u Drinovcima kod Gruda 28. ožujka 1963., gimnaziju pohađa u isusovačkom sjemeništu u Dubrovniku (1977.-1981.). Nakon vojne službe u Srbiji (1981.-1982.) studira filozofiju i teologiju na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu (1982.-1988.). Za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaređen je po rukama biskupa Pavla Žanića u Mostaru 1988. godine.

Nakon ređenja obavlja različite crkvene službe, a 1993. godine biskup ga šalje u Rim, gdje na Papinskom sveučilištu Lateranu 1995. godine postiže licencijat iz Pastoralne teologije.

Hercegovina ima deset živućih biskupa

Po povratku u Biskupiju ponovo je imenovan župnim vikarom u katedrali u Mostaru. Obavlja službu biskupova osobnog tajnika (1997.-2000.), župnika župe Presvetoga Trojstva Blagaj-Buna (2000.-2006.), vicerektora Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu (2006.-2012.). Od 2012. do 2021. godine generalni je vikar u Mostaru, a od 2019. također ravnatelj Caritasa Biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan.

Za službovanja u Rimu i u Mostaru uredio je, zajedno s drugima, više knjiga duhovnoga, teološkoga i pastoralnoga karaktera.

Banjolučki biskup u miru i apostolski upravitelj mons. Franjo Komarica službu rezidencijalnog biskupa banjolučkog obnašao je od 15. srpnja 1989. godine.

Rođen je, 3. veljače 1946. u Novakovićima, župa Petrićevac. Osmogodišnju školu završio je u Banjoj Luci, sjemenišnu gimnaziju u Zagrebu i Đakovu, teološki studij u Đakovu, a nastavio ga je na Teološkom fakultetu Sveučilišta u Innsbrucku.

Za svećenika ga je zaredio biskup Alfred Pichler u crkvi otaca trapista u Banjoj Luci, 29. lipnja 1972. Nakon ređenja nastavio je posebni studij u Innsbrucku, gdje je 1973. magistrirao, a 1978. doktorirao liturgiku.

Po završetku studija imenovan je predavačem na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu, gdje od 1978. do 1986. predaje liturgiku, liturgijski pastoral, pastoral selilaca i crkveno pjevanje. Ujedno je vodio dva crkvena zbora: bogoslovski i katedralni.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 28. listopada 1985. pomoćnim biskupom banjolučkim i naslovnim biskupom biskupije Satafis u Africi. Isti ga je papa i zaredio za biskupa u bazilici sv. Petra 6. siječnja 1986. godine, a upravu biskupije preuzeo je 15. srpnja 1989.

Za svoje djelovanje primio je niz međunarodnih priznanja i nagrada, a 2004. nominiran je i za Nobelovu nagradu. Jedno od najvećih djela biskupa Komarice svakako je njegovo uporno zauzimanje za proglašenje blaženim sina Banjolučke biskupije Ivana Merza kojeg je papa Ivan Pavao II., 22. lipnja 2003. godine, u Banjoj Luci proglasio blaženim, priopćila je KTA.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.