Pozitivna priča: Hrabri i neustrašivi ljubuški vatrogasci

Posao vatrogasaca je izuzetno težak i pun izazova. Oni su neustrašivi u najtežim situacijama, spremni riskirati vlastite živote kako bi drugima pomogli.

Sa spašavanjem ljudi i imovine nebrojeno puta susretala su se i četiri profesionalna ljubuška vatrogasca. Djeluju pod nadležnošću Općine Ljubuški, zajedno s još četiri djelatnika koji su uposleni za vrijeme požarne sezone, tj. od 1. lipnja do 1. studenoga. Kako kaže njihov zapovjednik Milan Tolić, vješto pristupaju svakoj intervenciji, a u obavljanju ovog posla ne može ih ništa omesti, čak ni skromna oprema koju posjeduju, piše Dnevni list.

Brojne intervencije

– Na području općine Ljubuški godišnje se evidentira preko 220 požara. Već 10 godina radi se o sličnim brojkama, a na nama je da uspješno odgovorimo svim zadacima. Samo u 2016. godini, za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, imali smo čak 31 intervenciju. To je obiman posao, s obzirom na trenutno angažirano ljudstvo, kazao je Tolić za Dnevni list.

Osim gašenja požara u opisu njihovog posla je, između ostalog, i pružanje pomoći unesrećenima u prometnim nezgodama. Za to je pak potrebna velika spremnost i odgovornost, čemu uspješno odolijevaju.

– Nedavno smo imali dojavu o prometnoj nezgodi na križanju Pregrađe – Ljubuški. Zadatak nije bio lak, pošto smo morali rezati lim na vozilu kako bismo spasili ozlijeđenu osobu. Za to nam je bilo potrebno oko 10 minuta, a građani koji su se u tom trenutku našli na ulici s velikom podrškom su nas ispratili. To u ovakvim situacijama puno znači, istaknuo je naš sugovornik.

Redovite vježbe

Rekao nam je i to kako Profesionalna vatrogasna postrojba Ljubuški ima dobru suradnju s ostalim vatrogasnim postrojbama u Zapadnohercegovačkoj županiji, osobito s vatrogascima iz Vrgorca te s policijskim djelatnicima spomenute županije.

Naglasio je i važnost održavanja redovitih obuka i vježbi, pa su nedavno u Ljubuškom održane dvije pokazne vježbe u organizaciji Uprave civilne zaštite ŽZH.

– Pokazne vježbe su nužne za naše profesionalno usavršavanje, a neke od njih imali su prigodu vidjeti naši sugrađani, kao i osnovnoškolci. Mogli su zaključiti da ovaj posao nije nimalo lagan, kazao je Tolić.

Uputio je i apel svim građanima na savjesno postupanje s vatrom na otvorenim i zatvorenim prostorima, osobito u požarnoj sezoni.

Budite savjesni!

– Ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može imati nesagledive posljedice, poručio je Tolić, napomenuvši kako su za građane dostupni putem aktivnog broja 123.

Dodajmo i to kako na području općine Ljubuški djeluje i Dobrovoljno vatrogasno društvo, jedno od prvih registriranih društava na ovom području, budući da egzistira od 1947. godine. Preregistracija je izvršena protekle godine te je izabrano novo vodstvo.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.