FOTO: Požar progutao Park prirode Hutovo Blato

Od jučer poslijepodne traje borba pripadnika čapljinske protupožarne postrojbe sa velikim požarom koji je izbio u Parku prirode Hutovo Blato, a koji je do sada progutao više od 80% površine navedenog parka.

Gori trava, nisko raslinje i trstika, a požar je počeo gutati i šikaru u podnožju ceste koja vodi prema ovome prirodnom biseru.

Kako smo doznali od Mate Jurkovića, zapovjednika protupožarne postrojbe Čapljina, jutros u ranim jutarnjim satima požar je zaprijetio kućama u naselju Gnjilišta, kao i objektima u Parku prirode Hutovo Blato, no brzom intervencijom vatrogasca opasnost je uklonjena.

”Već 24 sata borimo se sa ovom vatrenom stihijom, koja iz minute u minutu guta površinu Parka prirode. Na terenu su trenutno sve raspoložive snage, a kako požar još nije pod kontrolom pred nama je burna večer, a vjerojatno i cijela noć. Opasnosti za obližnja naselja i stanovnike nema, a mi dajemo sve od sebe da spasimo biljni i životinjski svijet u ovom Parku” istaknuo je Jurković na Bljesak.info

Požar je do sada uništio veliki dio biljnog svijeta u ovom Parku prirode, koji je jedinstvena submediteranska močvara u Europi i koje se smatra jednim od najvećih zimovališta ptica na području Europe.

Na prostoru Parka prirode po posljednjim istraživanjima utvrđeno je više od 600 biljnih vrsta, tako da ne treba ni govoriti koliku će štetu ovaj požar izazvati za floru i faunu ovoga parka.

(www.bljesak.info)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.