Potrošačka košara za četveročlanu obitelj u BiH iznosi 2.000 KM

Potrošačka košaraza četveročlanu obitelj, koju je Savez samostalnih sindikata izračunao za mjesec svibanj, iznosi gotovo dvije tisuće maraka, dok je prosječna plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine 947 maraka.

Ekonomisti kažu da je ovo najjasniji primjer lošeg standarda i života građana koji od prosječne plaće ne mogu sebi priuštiti niti pola potrošačke košare. Građani tvrde da su na rubu egzistencije, javlja BHRT.

Prilikom izrade potrošačke košare sindikalici su u obzir uzeli samo osnovne životne namirnice. Kako bi sebi priuštila ono nephodno, jedna četveročlana obitelj na mjesečnoj razini mora izdvojiti gotovo dvije tisuće maraka.

Ovo je potrošačka košara u kojoj nema nikakvih luksuznih artikala, ovo je stvarrno minimum minimuma osnova jedne obitelji, na rez-podatci do kojih mi dolazimo samo iz mjeseca u mjesec samo pokazuju tragičnu situaciju u kojoj mi živimo, kazala je Lejla Čaušević ispred Saveza samostalnih sindikata.

Veliki broj građana Bosne i Hercegovini teško može zaraditi iznos potrošačke košare, kažu iz Udruge potrošača.

Ekonomisti smatraju da ove podatke treba uzeti s rezervom jer se radi o prosječnoj plaći u Federaciji. Međutim, najveći broj građana Bosne i Hercegovine u realnom sektoru radi za mnogo manje novca, ali se prosjek popravlja astronomskim plaćama, administracije.

S jedne strane značajan dio radnika u javnom sektoru i prima plaću koja je jednaka ili viša od prosječne plaće od 900 i nešto radnika, a s druge strane veliki broj radnika živi na minimalcu i krpi kraj s krajem, rekao je ekonomist Admir Čavalić.

Kako se standard građana Bosne i Hercegovine iz godine u godinu smanuje, najbolje oslikava činjenica da je razlika između potrošačke košare i prosječne plaće 2010. godine iznosila je 908 maraka, a danas više od 1.050 KM.

Opširnije pogledajte u videoprilogu.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • A mirovine za 40 godina rada sa 65 godina života 370 KM ili 450 KM ako ti je poslodavac uplatio doprinose za svaki mjesec za 40 godina,a većina nije jer su uzeli za pravo da tako smiju raditi.Pa kako živjeti!

  • A kako preživjeti bez ikakve plaće mi u širokom nemamo ništa sa biroa pa čak ni markicu za liječenje već nemojte pisat gluposti

    • Ne treba tako,nego treba povećati primanja umirovljenicima,radnicima,a o ovim nezaposlenima se treba skrbiti država kao u svim normalnim državama koji se skrbe o nezaposlenima.

  • Boze dragi price,cuj 2ooo km.Pa ko si ti sto si to sastavio i odakle ti to?Koliko to ljudi sebi moze priustiti takvu kosaru,daj ne lupetaj.Jedino mogu oni sto su opljackali ovu drzavu..Uzmi i prosjecnog radnika,nema sanse da itdvoji i tisucu km.Bas si prolupao sto na sto,a da ne govodimo o ovim ispod.A penzioneri..koja tuzna prica..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.