USŽ je i dalje “najomiljenija” destinacija za migrante u BiH

U prethodne dvije godine, koliko traje migrantska kriza, kroz Unsko-sansku županiju je prošlo više od 70 tisuća migranata.

Ovaj dio Bosne i Hercegovine i dalje ostaje najdraža destinacija migrantima, u namjeri da se što prije domognu zemalja Europske unije, javlja BHRT.

U Unsko-sanskoj županiji trenutno boravi više od 5.000 migranata, a smještajni kapaciteti u prihvatnim centrima su uglavnom popunjeni do posljednjeg mjesta.

U ovome trenutku imamo 2.000 migranata koji nemaju smještajnih kapaciteta, mi smo i ranijih godina govorili da je problem u USŽ problem smještaja da tražimo rasterećenje, ali vidimo danas da u ovoj situaciji nemamo ni ministra sigurnosti koji bi se trebao baviti tim pitanjima, rekao je ministar unutarnjih poslova USŽ Nermin Kljajić.

Migranti koji dolaze, krov nad glavom pronalaze u napuštenim objektima ili na ulicama Bihaća – upravo zbog toga, građani Bihaća su zabrinuti.

S druge strane, popuštanjem mjera i ponovnim pokretanjem javnog prevoza, autobusima koji dolaze s teritorija Republike Srpske najčešće putuju migranti koji se usmjeravaju u Federaciju, odnosno na liniju entitetskog razgraničenja. Svakodnevno, iz tog pravca, u Unsko-sansku županiju dolazi po 200, a nekad čak i više migranata koji su bez hrane, smještaja i osnovnih uvjeta za život.

Ja moram reći da nama svi migranti koji dolaze na područje USŽ dolaze s područja Republike Srpske – iz pravca Mrkonjić Grada u Ključ, a u posljednje vrijeme iz pravca Novog Grada odnosno Bosanskog Novog na teritorij Bosanske Krupe. U Banjaluci se samo vrši, da tako kažem prekrcavanje i svi na kraju završavaju na području Unsko-sanske županije, kazao je Ale Šiljedić, glasnogovornik Uprave policije USŽ.

Još se ne nazire kraj migrantskoj krizi, a ministar Kljajić je izjavio da prema sadašnjim parametrima kretanja, u ovoj godini se očekuje da će više od 30.000 migranata proći kroz Unsko-sansku županiju, a hoće li Bosna i Hercegovina novi migrantski val dočekati nespremna kao i ranije, ostaje neizvjesno.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.