Potraga za nestalim muškarcem s Pala okončana tragično, za Tuzlakom se još traga na Biokovu

Pripadnici Civilne zaštite Pale, Gorske službe spašavanja “Jahorina” i mještani u srijedu  su u selu Podbrenj, između Višegrada i Bajine Bašte, pronašli tijelo Tome Ćire (47) s Pala koji je nestao prije 13 dana.

Nema tragova nasilja

Rukovoditelj Službe Civilne zaštite Pale Dragan Elek rekao je da su u utorak obišli 30 kilometara terena od Višegrada do Bajine Bašte, gdje su pronašli njegov mobilni telefon, što im je pomoglo suziti krug potrage, piše Večernji list BiH.

“Pronašli smo tijelo, prema procjenama ljudi koji su ga našli, nema tragova nasilja, a smrt je nastupila prije par dana – naveo je Elek i dodao da će obdukcijom biti utvrđeni točno vrijeme i uzrok smrti. Istaknuo je da su u potrazi pomogli i mještani koji su rekli da su viđali Ćiru da hoda s kesom u ruci.

Potraga za 29-godišnjim Igorom Davidovićem iz Tuzle koji je nestao u nedjelju na Biokovu poviše Podaca i dalje traje”, potvrdio je za Večernjak Predsjednik Saveza GSS-a u BiH Zdenko Marić.

“Teren koji se pretražuje je užasan. Najbolje ga je opisao kolega iz Hrvatske, kao sedmi krug pakla.Imaju staze koje su donekle prosječene, ali većina područja nije, to je zapušteno brdo, a ogromno prostranstvo, i to jako otežava potragu.

Uz sve to i temperature su jako visoke. Dečko je bio prilično mobilan, mlad, spreman, zdrav i mogao je otići daleko. Moguće je da se još uvijek kreće tim neprohodnim terenom i izbjegava tragače, što dodatno otežava situaciju. Ali sve su to indikacije i do okončanja potrage možemo samo nagađati”, rekao je Marić. Prema njegovim riječima, mladić nije imao zdravstvenih problema, bavio se sportom, trenirao je košarku i bio individualac, ali dobar dečko.

Signal mladićevog mobitela je lociran, što je pomoglo na sužavanju područja potrage. “Signal jest lociran, ali to lociranje nije kao u američkim filmovima, to je puno kompliciranije. To je, u principu, lociranje zračenja i omogućava smanjenje potrage na manju kvadraturu, ali to nije toliko precizno da pokaže točno mjesto gdje se mobitel nalazi.

Ipak, takva lociranja nam jako pomažu suziti područje potrage. Upravo smo to i uradili u utorak. Inače takve podatke jako teško dobijemo.

U utorak smo dobili informacije od Hrvatskog telekoma koje su nam puno pomogle da fokusiramo potragu, ali to je već treći, četvrti dan od nestanka. Te informacije nam kasne.

Od bh telekoma smo isto dobili informacije drugi dan.

Evo jutros pokušavam dobiti svježe lociranje, ali ne ide. Sva ta procedura nije riješena zakonski, nema se sluha da brzina dobivanja takve informacije može spasiti nečiji život”, rekao nam je Marić.

Potraga od nedjelje

Potraga za nestalim bh. državljaninom traje od nedjelje, a u nju su, pored pripadnika Gorskih službi spašavanja iz Hrvatske, uključeni i bh. spasitelji. Timovi GSS-a uBiH, i to GSS Široki Brijeg, GSS Grude, GSS Posušje, HGSS Čitluk, HGSS Mostar, GSS Novi Grad Sarajevo i GSS Srebrenik su ovih dana s kolegama iz Hrvatske pretraživali obronke Biokova u nadi da će pronaći nestalog Igora.

U srijedu, četvrti dan potrage, spasitelji nisu imali pouzdan trag od nestalog, nakon što je više od 120 spasitelja do sada bilo uključeno u potragu, šest potražnih timova s psima, četiri drona, helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji je teren pretraživao u dva navrata.

U srijedu su na terenu potrage bila tri potražna tima s psima i spašavatelji koji su pretraživali područje iznad mjesta Staševica iznad Baćinskih jezera. Podsjetimo, 29-godišnji Igor Davidović iz okolice Tuzle u subotu je krenuo iz gornjeg sela u Podaci u šest sati ujutro prema planini.

Oko 10 sati je javio prijateljima s kojima je došao na ljetovanje da će kasniti i od tada mu se gubi svaki trag.

Spomenimo i to da je u utorak, nakon povratka s potrage za nestalim Igorom na Biokovu, dežurna ekipa letača spasitelja dobila dojavu o potrebnoj pomoći planinaru na skloništu Ivine vodice na Velebitu.

Planinar je imao jake bolove u grudima, povišeni tlak i malaksao je. Kako je padala noć i nije bilo moguće izvesti helikoptersku akciju spašavanja, odlučeno je da se po unesrećenog krene jučer rano ujutro, što je i učinjeno, a planinar je spašen.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.