Potpisani ugovori o financiranju 29 programa i projekata za Hrvate u BiH

U petak, 12. prosinca u prostorijama Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisani su Ugovori o dodjeli sredstava za financiranje 29 obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih, kulturnih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, kao i za pomoć poplavom pogođenim područjima u Bosni i Hercegovini.

Tom prigodom, Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske naglasila je da je strategija od osnivanja Ureda 2012. financiranje manjega broja, ali većih i strateški važnih projekata za održivi ostanak, opstanak i povratak Hrvata u BiH.

“Također, vodimo računa da u svim područjima u kojima Hrvati žive podupiremo kulturne, znanstvene i zdravstvene projekte. Ono što je posebice važno i posebice prepoznato jeste da danas kada idete po BiH vidljivo je sve ono što je hrvatska vlada do danas napravila, a ovo je već treća godina. To je nekih sto projekata, velikih, a riječ je o školama, bolnicama, putevima, infrastrukturi, studentskim domovima”, rekla je Krstičević.

Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja izrazio je uvjerenje da će svi financirani projekti iz područja zdravstva doprinijeti osiguranju kvalitetnijeg pristupa zdravstvenoj njezi i zaštiti, a time i opstanku i ostanku Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta izrazila je zadovoljstvo i nadu da će i ova financijska potpora, kao i dosada, pridonijeti očuvanju identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini te da će ova potpora odnosno unapređenje obrazovnih i znanstvenih kapaciteta pridonijeti bržem razvitku cijele Bosne i Hercegovine.

Vesna Jurić Bulatović, pomoćnica ministrice kulture naglasila je kako je ponekad bilo teško izdvojiti najbolji projekt jer svaki ima svoju vrijednost. No, isto tako, naglasila je kako vjeruje da će svi financirani projekti iz područja kulture zasigurno biti na ponos, ne samo Hrvatima u Bosni i Hercegovini, već svim narodima i građanima te zemlje.

U ime potpisnika ugovora – korisnika potpore zahvalio se don Anto Jelić, predsjednik HKDD-a:

” Od srca se zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske, Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske te posebice predstojnici Krstičević jer su prepoznali važnost svih naših projekata te su nam dali i daju potporu u njihovoj realizaciji. Bez ove važne potpore većina naših projekata nikada ne bi mogla biti realizirana. Stoga od srca, i u ime svih nas i u ime svih Hrvata u Bosni i Hercegovini – hvala.”

drzavni_ured_za_hrvate2drzavni_ured_za_hrvate3

Ove godine u područja znanost i obrazovanje će biti financiran nastavak izgradnje studentskog doma u Sarajevu, početak gradnje Studentskog doma za siromašnije studente u Mostaru, znanstveno-istraživački centar Sveučilišta u Mostaru za korištenja EU fondova, školska radionica u Mješovitoj srednjoj školi Stjepana Radića u Usori, Opća gimnazija Katoličkog školskog centra u Banja Luci, Osnovna škola Žepče (Mala škola) te nastavak gradnje Srednje škole Novi Travnik, čiji su temelji postavljeni početkom listopada ove godine.

Iz područja zdravstva financira se izgradnja šeste lamele u Hrvatskoj bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” Nova Bila, nabava anesteziološkog aparata u Općoj bolnici Jajce, županijska bolnica Livno, nabava sanitetskog motornog vozila za Dom zdravlja u Busovači, zamjena rentgenske cijevi na mamografskom aparatu u Domu zdravlja Kiseljak, nabava vozila za hitan medicinski prijevoz u Domu zdravlja Stolac, dovršetak i opremanje hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tomislavgrad.

Iz područja kulture financira se obnova rijetke knjige (Rara), obnova Doma kulture u Trebižatu, Hrvatskog doma (doma kulture) u Derventi, rekonstrukcija kino dvorane i prostora za Radio Tomislavgrad (uz nabavu tonskog stola), sanacija crkve u Kraljevoj Sutjesci, hrvatska enciklopedija Bosne i Hercegovine – drugi svezak (E-J), izgradnja Hrvatskog kulturnog centra sv. Franjo Tuzla, uređenje Franjevačke knjižnice Široki Brijeg.

Iz ostalih područja financira se izgradnja naselja za djecu bez roditeljske skrbi Ravno, završetak izgradnje Doma za stare i nemoćne osobe “Rama”, rekonstrukcija – izgradnja lokalne ceste Ledinac – Podledinac, Grude, izgradnja puta kroz poslovnu zonu Resnik i Polje Kreševo, saniranje puta i elektrifikacija mjesta Hasani-Antunovići-Pandže-Rajići u Konjicu.

Dio financijskih sredstava od 5 milijuna kuna vlada je preusmjerila općinama Domaljevac-Šamac, Odžak, Orašje, Žepče i Maglaj koje su bile pogođene katastrofalnim poplavama.

U 2014. u proračunu Republike Hrvatske za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata koji su od interesa za hrvatski narod u BiH odobreno je 20 milijuna kuna, priopćeno je iz Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.