Zbog Šešelja su pokvareni odnosi Srbije i Hrvatske

Odnosi između Hrvatske i Srbije pokvareni su ekscesom privremenog oslobađanja Vojislava Šešelja za koji Srbija nije odgovorna, nego Haški sud, a što se moglo izbjeći distanciranjem srbijanske vlade od Šešeljevih izjava, izjavila je u petak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

“Odnosi Hrvatske i Srbije pokvareni su ovim ekscesom za koji Srbija nije odgovorna, ali bi pomoglo i bilo bi korisno su se vlasti u Srbiji naprosto distancirale jednom rečenicom i cijeli ovaj cirkus, inače jednog marginalnog lika, mogao je biti samo eksces koji nema utjecaja na odnose Hrvatske i Srbije”, rekla je ministrica Pusić novinarima nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove posvećenom razvojnoj politici prema zemljama u razvoju.

Dodala je da odnosi između dviju država nikada nisu odnosi samo između političkih elita ili vlada, nego i društava, koja su osjetljiva na takve poruke mržnje s obzirom na nedavnu povijest.

“Naša je zadaća da se sada ponovno prihvatimo posla, da popravimo te odnose i olakšamo ljudima da komuniciraju”, rekla je Pusić.

Potvrdila je da će u utorak predvoditi hrvatsko izaslanstvo, u kojem će biti i ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, na sastanku s kineskim premijerom Lijem Keqiangom u Beogradu, gdje će se okupiti 16 zemalja iz srednje i istočne Europe.

Iako nije riječ o bilateralnom posjetu, Pusić kaže da je taj posjet “dobronamjerna i pozitivna poruka hrvatske strane”, za koji se nada da će naići na “odgovorajući odaziv”.Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.