Potpisan ugovor: Izgradnja tunela Ivan na Koridoru 5C počinje u siječnju

U Mostaru je u ponedjeljak potpisan ugovor o izgradnji tunela Ivan u sklopu autoceste A1, odnosno na budućoj dionici od Tarčina do Konjica. Vrijednost radova je oko 111 milijuna konvertibilnih maraka.

Ugovor su potpisali direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, predstavnici Euro-Asfalta Hamed i Munir Ramić te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija Federacije BiH.

Ovo je možda mali korak, ali je za nas velik korak. Drago mi je da su ugovor za izgradnju tunela dobile tvrtke iz Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući radu naših tvrtki ovdje u zemlji one su postale značajni regionalni igrači. Očekujemo uskoro i ugovore za autocestu do tunela Ivan te dio autoceste sjeverno od Zenice čime će u izgradnji biti oko 40 kilometara autoceste, rekao je Terzić.

Građani bi strojeve na terenu trebali vidjeti u roku od dva mjeseca, a rok za završetak se očekuje na proljeće 2022. godine.

Sljedećeg mjeseca vidjet ćemo početak pripreme terena za gradnju uključujući i infrastrkukturu i uključujući pristupne ceste gradilištu, a početak radova možemo očekivati u siječnju, rečeno je iz Euro-Asfalta.

Tunel Ivan na autocesti A1 stajat će 57.628.570 eura, odnosno 111,5 miliona KM bez PDV-a, a novac je osiguran kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i bespovratnim grant sredstvima odobrenim od WBIF-a (sredstva EU).

Dužina tunela je oko 1,7 kilometara i bit će prokopan ispod postojećeg tunela Ivan na magistralnoj cesti M17. Detaljno, ukupna dužina desne tunelske cijevi je 1.721 metar, dok je lijeva tunelska cijev duga 1.761 metar, prenosi Klix.ba.

Podsjetimo da je u tijeku natječaj za izgradnju dionice Tarčin – ulaz u tunel Ivan koja bi trebala biti dugačka oko 4,9 kilometara. Ona će se financirati iz sredstava osiguranih kod Europske investicijske Banke (EIB).

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.