Poticaji u pčelarstvu trebaju biti znatno veći i kvalitetniji

“Nacrt Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2020. godinu – Poticaj za pčelarstvo” bila je tema okruglog stola koji su danas u Sarajevu organizirali Savez pčelara Federacije Bosne i Hercegovine i Privredna komora FBiH.

Po riječima predsjednika Saveza pčelara Federacije Bosne i Hercegovine Rehada Delje, cilj održavanja skupa je skretanje pažnje i otklanjanje dijela problema koji su prisutni u pčelarstvu, a tiču se uzgoja, zaštite pčela, poticajne politike prerade i prodaje meda, pčelinjih proizvoda i preparata proizvedenih na bazi meda.

Želimo zaustaviti višegodišnju nepravdu koja se sustavno čini prema pčelarima i pčelarstvu u FBiH. Nismo zadovoljni, godinama smo zakinuti. Od ukupno 470 milijuna KM za poticaje u poljoprivredi zadnjih osam – devet godina pčelari u FBiH gotovo da nisu dobili ništa. To je grubo kršenje zakonskih odredbi i nepoštivanje Zakona o novčanim podrškama, koji je donesen prije desetak godina. Želimo zaustaviti te nečasne radnje koje se događaju, kazao je Deljo.

Navodi da pčelari po tom osnovu apsolutno nisu dobili ništa, usprkos prisutnim bolestima pčela i nastaloj šteti u skromnim pčelarskim godinama.

U Udruženju pčelara nisu zadovoljni ni s programom za veterinarstvo, ali vjeruju da se kroz razgovore, razumijevanje i partnerske odnose zajedno može tragati za najboljim rješenjima za poljoprivredu i samo pčelarstvo u FBiH.

Direktorica Sektora poljoprivrede i trgovine Privredne komore Federacije BiH Erina Lasić kazala je da je današnji skup organiziran kao rasprava o programu novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju FBiH.

Uime Privredne komore želimo da podržimo sve argumentirane i kvalitetne zahtjeve s ciljem da se da veći značaj poljoprivrednoj proizvodnji i poljoprivrednicima, pogotovo u pčelarskoj proizvodnji za koju smatramo da je najvažnija proizvodnja. Pčela je općekorisno živo biće, nešto što svi moramo poštovati kao jedan kult vrijednosti. Stoga smatram da bi poticaji u pčelarstvu trebali bi biti puno veći i kvalitetniji, kazala je Lasić.

Na skupu je zatraženo od vlasti, odnosno od institucija sistema, predstavnika nauke i svih prijatelja da pomognu da pčelarstvo u BiH ide naprijed u svom razvoju.

(www.jabuka.tv)
3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.