Posušje svečano obilježilo dan svojih branitelja – Jabuka.tv

Posušje svečano obilježilo dan svojih branitelja

Šestu godinu zaredom Posušje dostojanstveno obilježava Dan svojih branitelja.

Program obilježavanja započeo je Svetom misom za sve nestale, poginule, umrle i žive branitelje u crkvi Bezgrješnoga začeća BDM u Posušju koju je predvodio župnik župe sv. Ante Padovanskoga u Sutini, don Slaven Ćorić koji je kazao da je ovo dan molitve i sjećanja te istaknuo kako dugujemo posebnu zahvalu svim ljudima, posebno braniteljima koji su se organizirali u obrani domovine kako se ne bi dogodio novi Bleiburg.

Zbog koronavirusa i zabrane okupljanja velikog broja ljudi, obilježavanje Dana branitelja održano je znatno drugačije nego prethodnih godina – bez mimohoda i druženja na Trgu hrvatskih branitelja.

Poslije svete mise, uz prigodnu molitvu koju je predvodio posuški župnik fra Mladen Vukšić odana je počast svim poginulim, nestalim i preminulim braniteljima ispred spomen obilježja na Trgu hrvatskih branitelja gdje su zajednički vijenac položili i svijeće zapalili Načelnik općine Posušje Branko Bago, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana branitelja Jozo Miličević, ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ŽZH Mladen Begić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Ivica Pavković, zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH Damir Jurišić, ispred hrvatske komponente OS BiH brigadir Zdravko Rezo te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Posušje.

Na trgu su postavljeni stjegovi posuških ratnih postrojbi – njih 61 kao podsjetnik i dokaz koliko je Posušje pružilo u Domovinskom ratu podarivši za slobodu hrvatskog naroda ukupno 68 poginulih, nestalih i stradalih branitelja.

Ove godine se Dan branitelja obilježio na dosta drugačiji način nego što je bilo prethodnih godina

Uz prigodnu molitvu, danas je položeno cvijeće i zapaljene svijeće i pred spomen obilježjem skupini Fenix 72.

Današnje obilježavanje, bez obzira na mjere opreza koje su se morale poštivati osobito je svečano stoga što nakon dva desetljeća, Hrvatska ove godine Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja. Na današnji dan, 30. svibnja 1990. godine, utemeljen je prvi demokratski izabrani hrvatski Sabor. Konačno, poslije dugo vremena i raznih režima, Hrvati su stekli pravo da budu svoji na svome, da djeluju na crti vlastitih interesa te da se vrate europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

U jeku nikad prihvaćene detuđmanizacije hrvatskog društva, vlada premijera Ivice Račana, promijenila je taj dan na 25. lipnja. No ovaj novi datum obilježavanja nikada istinski nije prihvaćen u Hrvatskoj, a pogotovo ga nisu prihvatili Hrvati u dijaspori koji su godinama Dan hrvatske državnosti čestitali i proslavljali 30. svibnja. Stoga je Općinsko vijeće općine Posušje svojom Odlukom upravo 30. svibnja proglasilo Danom hrvatskih branitelja općine Posušje, a Županija Zapadnohercegovačka kao Dan svehrvatske državnosti.

Čestitamo vam Dan branitelja općine Posušje i Dan hrvatske državnosti. Danas se prisjetimo svih onih koji su sudjelovali u stvaranju naše slobode te molimo za one koji su na tome putu izgubili svoj život, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


19 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.