Posušje: Sramotan pritisak na profesore, dobili naređenja da ponište negativne ocjene | Jabuka.tv

Posušje: Sramotan pritisak na profesore, dobili naređenja da ponište negativne ocjene

Gimnazija fra Grge Martića Posušje ovih dana proživljava vrlo teške trenutke, naši profesori suočeni su sa zlonamjernim pritiscima, omalovažavanjem, podcjenjivanjem i skandaloznim uplitanjem u struku. Svatko tko radi u školi navikao je na svakojake ocjene i komentare nekompetentnih osoba, ali ono što se sada događa u našoj Gimnaziji daleko je teže od sporadičnih mišljenja, priopćeno je danas iz Nastavničkoga vijeća Gimnazije fra Grga Martić iz Posušja.

“U petak 9. lipnja 2017. godine u našoj je školi izvršen inspekcijski nadzor po žurnom postupku, po žalbi roditelja koji se obratio izravno Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ. Žalbe roditelja sasvim su uobičajena praksa u školama, pogotovo na kraju nastavne godine, ali zakonom je propisana procedura žalbenog postupka koja je u ovom slučaju grubo prekršena, i to upravo po naputku ministrice i županijske prosvjetne inspektorice.

Umjesto da roditelja upute na Razredno i Nastavničko vijeće Gimnazije, kako je predviđeno zakonom, županijska prosvjetna inspektorica svoj je dolazak opravdala žurnošću postupka, iako Zakon o inspekcijama jasno predviđa koje su okolnosti žurnosti, a u ovom ih slučaju nema”, poručili su iz Nastavničkoga vijeća.

Nadalje, pojašnjavaju, jedan roditelj je na jednoj žalbi osim svoga djeteta naveo još troje druge djece, što predstavlja teško kršenje više zakona, a prema njegovoj usmenoj izjavi, u Ministarstvu mu je sugerirano da napiše takvu žalbu.

“Da ovaj apsurd bude još apsurdniji, za to nije imao ni pisani ni usmeni pristanak svih roditelja druge djece, a Gimnazija je zaprimila podneske u kojima se roditelji dvoje djece ograđuju od navoda u žalbi, uz decidiranu tvrdnju kako ih nitko nije tražio dopuštenje da se njihova djeca spomenu u navedenom dokumentu, niti su njegovi potpisnici. S obzirom na to da je žalba pisana u Ministarstvu, nameće se pitanje – poznaje li županijska prosvjetna inspektorica zakone ili ih svjesno krši“, pitaju se iz Gimnazije u Posušju.

Pozivajući se na Pravilnik o načinu praćenja i ocjenjivanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi, tumačeći ga potpuno krivo i selektivno, inspektorica je nakon izvršenoga inspekcijskoga izvida sastavila Zapisnik i uručila ga ravnatelju Gimnazije.

“U zaključku Zapisnika Nastavničkom vijeću Gimnazije fra Grge Martića naređuje da poništi negativne ocjene koje su bile predmetom žalbe roditelja, a da kamuflira protuzakonitost postupka i predstavi ga kao brigu o djeci koja gube godinu, naređenjem je obuhvaćeno i dvoje učenika iz drugog odjela, čiji se roditelji nisu žalili na zaključene negativne ocjene. Zašto samo oni, učenici koji su izgubili godinu? Ako su njima ocjene zaključene protuzakonito, onda je svaka ocjena u našoj školi takva”, konstatira Nastavničko vijeće.

Što će se ovime postići? Učenici s tri i više negativnih proći će razred čak i bez popravnog ispita, a ostali će biti “kažnjeni” popravnim? Što je s pozitivno zaključenim ocjenama, i one su protuzakonite?

“Ako ćemo inspektoričino tumačenje Pravilnika prihvatiti kao valjano, onda su sve zaključene ocjene otkako je Pravilnik na snazi nevaljane, a svaka izdana svjedodžba, u cijeloj županiji, nevažeća! Budući da se radi o neviđeno grubom negiranju zakona i struke, Nastavničko vijeće odbilo je postupiti po naređenju i 12. lipnja 2017. godine zatražilo od resorne ministrice očitovanje, zaštitu i poništenje inspekcijskog nalaza, ali ministrica nam se do danas nije obratila”, objašnjavaju iz Nastavničkoga vijeća.

Štoviše, inspektorica je jučer (13. lipnja 2017. godine) u školu faksirala Odluku kojom vrši pritisak na ravnatelja da on osobno mora postupiti po naređenju. U istoj toj Odluci poziva se na Rješenje koje škola nije zaprimila jer je poslano – poštom, ali su ga dobili faksom 14. lipnja 2017. godine.

“Inspektorica se cijelo vrijeme poziva na žurnost, ali Rješenje šalje poštom, a jasno je i zašto: Rješenjem je predviđen pravni lijek, odnosno mogućnost žalbe koja odlaže izvršenje naređenja iz Zapisnika. Cijeli postupak započeo je ‘preskakanjem’, tako se i odvija, a jasno je zašto – inspektorica nas pravnim terminima, naređenjima, odlukama želi prestrašiti i zbuniti te svoju servilnu nakanu sprovesti u djelo.

To joj je uspjelo prošle godine u Gimnaziji fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu, iako je i njihovo Nastavničko vijeće odbilo postupiti po njezinom naređenju, ali mi odlučno najavljujemo kako nećemo posustati! Ako nas neće zaštititi naše Ministarstvo, zatražit ćemo zaštitu drugih institucija”, jasni su iz posuške Gimnazije.

“Ovim javnim priopćenjem obraćamo se poglavito roditeljima i učenicima, oni su najveće žrtve cijele ove situacije. Želimo vam reći kako se Nastavničko vijeće Gimnazije fra Grge Martića Posušje ne bori protiv vas nego protiv samovolje pojedinaca. Da je poštovana procedura, učenicima sa spornim ocjenama bio bi omogućen komisijski ispit, a ne ‘sređivanje’ jer se, evo sad je vidljivo, ne može svaka ocjena ‘srediti’.

Isto tako, ukoliko učenik ili roditelj ima zamjerke na rad predmetnih profesora, svoje nezadovoljstvo treba prijaviti nadležnim službama u školi. Na održanim roditeljskim sastancima dobili smo neupitnu podršku šokiranih roditelja, ali i naknadne informacije kako su neki roditelji žrtve prijetnji koje će biti ostvarene ukoliko nam pruže javnu podršku ili se obrate resornoj ministrici. Zato se i nameće pitanje radi li se ovdje zaista o dobrobiti učenika ili je cijela ova lakrdija motivirana politikom ili, ne daj Bože, korupcijom”, zaključuje se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


75 komentara

 • Tako je bilo i u Širokom Brijegu prošle godine samo su se svi mediji pravili da ne znaju o čemu se radi. Guraj ispod tepiha i pomalo. Posušani svaka čast!

 • I naravno, svi šutite nema komentara to je postalo normalno i sutra se nemojte pitati zašto tolika korumpiranost u ovom našem društvu…..

  • Djeca su bahata i bezobrazna, dolaze iz osnovne skole s prelosim znanjem jer se nastava ne izvodi kvalitetno, nastavnici tipkaju za vrijeme sata i bune se kada ih se nešto priupita jer sta imas pitati na satu ako ti je nejasno, dodji brate mili na instrukcije i plati pa cu ti reci, umjesto da urade to na radnom mjestu na kojem su plaćeni. Na ovo se nadovezuje ponašanje u srednjoj skoli gdje pola profesora ne odrzava sate pa djeca popunjavaju rupe u Paje ili spuštanjem do grada. Gospodo PROFESORI, tko je odgovoran za dijete koje se smuca po ulici umjesto da je u učionci na satu, znate li gospodo da djeca na taj način troše više novca i piju više kava jer su u kafiću umjesto u školi zahvaljuci neodržavanju sata. Pitam se kako je moguće da profesor održi sat i da mu ucenici nisu razumijeli skoro nista od gradiva, a kao posljedica je prolaznost puno manja od 50% na testovima. Dragi roditelji zapitajte se kakva su vaša djeca i nemojte opravdavati bezobraznike jer ih ima podosta.

 • I naravno svi šutite , to je postalo normalno i onda se nemojte pitati odakle korumpiranost u ovom našem društvu……

 • Samo tako nastavite i vidjet cete kako ce vam se vratiti. Sto ste odgojili tj neodgojili takvu cete djecu imati. A i cjelo drustvo nazalost. I kud ce nas sve to dovest nego u propast. Sve ide ka smaku svijeta ocito je doslo vrijeme.

 • svaka čast. pokazati treba da niste ovce koje bleje i rade sta im se kaže. a inspekt.ima neki svoj veliki interes jer što se ne javlja kada padne godinu dijete “nevaznih” obicnih ljudi. di je tada??!!

 • Vec godinama slicne scene od istih pojedinaca. Kako bi bilo da nadlezne institucije prosetaju malo po susjednoj zupaniji i pogledaju cija djeca gdje rade? I jesu li zavrsili skolu?

 • Pa kako da je njegova ćerka tako loša učenica, a i sekina mu..Đava je genetika..Neke se stvari ipak ne mogu kupiti prljavim novcem…

 • Prosvjeta je sama kriva sto je pocela prodavat nastavu.Ucenici godinama taru klupe da bi zavrsili skolu i postali neko a s druge strane drugi plate i za par dana dobiju takvu diplomu.Na zalost te obje diplome potpuno isto vrjede pri zaposljavanju.Kad je tako otkud pravo prosvjeti da nekoga obori a cjelu godinu je sjedio u klupi na nastavi a sa druge strane ovi sto vanredno polazu plate i u par dana poloze godinu.Sami su krivi, neka se nezale oni su to birali.To se jos uvjek zove prosvjeta ali na zalost daleko je to od toga.

 • Bože sačuvaj ,neznanje,bezobrazluk,nekultura…………….kuda ovaj svijet ide.
  novac,vlast,moć sve je to prolazno ,a vječno je ono što je dobro znanje,kultura……
  podrška profesorim koji rade savjesno,odgovorno i čestito svoj posao!

 • Bravo profesori, hvala vam za ovo malo nade da će nešto biti bolje. Lijepo je čuti da određeni standardi obrazovanja ipak postoje.

  • Ma sta bravo profesori,,i oni biraju djecu ajmoc koja su im simpaticnija,…..znam iz iskustva ! Odredeni standardi obrazovanja nikad nece postajat regularno! Sambsam profesor,…..znam kako to ide!!!!!

 • Dragi komentatore,
  tamo gdije je jedini kriterij zapošljavanja diploma, isto vrijede i vanredna i redovna. Da, to si sigurno u pravu. Oduvijek su postojale, svugdije u svijetu, privatne škole i u njima su vrijedila ista pravila kakva vrijede i u ovim našim.

 • @Anonimno 14. lipnja 2017. u 15:02

  Nisam baš siguran da svugdje u svijetu vrijede ista pravila u privatnim školama kao u “ovim našim”. Blago rečeno na vašu nepametnu tvrdnju.
  Zbog srozavanja svega pa i prosvjete, društvo i je tu gdje je pa nas ne treba ništa iznenaditi, pogotovo ovakve stvari.
  Usput, malo vježbati “ije”, “je”

 • Svašta ,autor ovog teksta (pisma),izrafala (ispisa) sve ove komentara ,a što je cilj ,izgleda politika treba nekoga popljuvati ,pa što je se sve prija radilo u školam nepodobnoj djeci (Hrvatski orijentiranoj),ovo mi sliči na index hr

 • Sta ce sutra ta djeca radit kad vide sta im roditelji rade. Zasto mora svako zavrsiti gimnaziju? Sta ce dalje ako mu se sada sredjuje. Od djece se prave jos veci debilu nego sto jesu. A sta ces “ima se, moze se”.

 • Bravo Posusljaci rusi sve ko nezna za dvicu nek ide u Seve nek kupi sebi mora neko i kopat nemogu bit svi visokoobrazovani to nema nigdi

 • Prosle god.kad se dogodilo u sirokom sutili sirokobrijeski portali,a sad na posuskim ni slova o ovome…tugo od novinarstva

 • O širokom se nema šta pisati,za široki treba moliti.Ako nisi sredio mirovinu”vojnu”,ako nemaš jake veze ili ako nisi nečiji poslušnik možeš se pakirati.

 • Ljudi moji šta će vam škola,ta u Hercegovini su najbogatiji oni bez ili sa kupljenim diolomama.Pa tako imate pojedine koji iz mrčavih kombinezona došli do Dr.Mr.Brrrrr.Nije to dovoljno,pajdo bi predavao na helizimu…E to je uspjeh…pajdo moj…

 • Ljudi moji šta će vam škola,ta u Hercegovini su najbogatiji oni bez ili sa kupljenim diolomama.Pa tako imate pojedine koji iz mrčavih kombinezona došli do Dr.Mr.Brrrrr.Nije to dovoljno,pajdo bi predavao na helizimu…E to je uspjeh…pajdo moj…

 • Svaka cast Posusjaci bravo vecina je uz vas u Sirokom se nije smjelo pisati niti pricati o tome SVAKA VAM CAST samo naprijed nek se prekine ova zalost od neucenja,neznanja i sramote.

 • poznata je ta gđa.inspektorica po svojim “djelima”, konstantno ovo radi, samo je sad izašlo u javnost jer se profesori u gimnaziji nisu dali…zlo zvano “zna se” ima krake svugdje

  • Neka gospoda radi po svom nahodenju,ali sto god je do sada napravila ,sudom je izgubila! Zato tuzite i nebojte se.

 • Pa i u nas su se u gimnaziji vršili “pritisci” u obliku podmazivanja ako nije moglo profesora zna se di je moglo i di je uvijek prolazilo. Pa zavši slučaj na sudu hehehe

 • Ma ja bi svog isibala ne bi zna za sebe a ne da idem po institucijama sređivat da prođe, na sta su ti roditelji spali…i ono misli da je to normalno,strasno

 • Bogme, kad vidim kakav je narod (roditelji) mislim da smo i dobro prošli s ovim ljudima koji su nam na vlasti u općini. Šta bi tek da su nam ovi ”roditelji” na vlasti

 • E boze pomozi tim roditeljima i djeci.Kakav odgoj .Sve se može kupit i sredit ,ne treba se nizašto trudit i onda kad jednog dana nestane ta moć krene se po drogi jer nisu naučili da se radom ,trudom i upornošću također sve postiže Boze prosvijetli im pamet .

 • Pa zaključite im sve petice a kad počne nastava podjelite im opet petice, kad treaže cirkus bar im omogucite pravu predstavu a inspektorica NĐ I ti roditelji J D i njemu slični neka sjede I prvom redu I dive se svom doprinosu

 • Riječ gimnazij je latinizirani oblik grčke imenice “γυμνάσιον” (gymnasion), odnosno, “gimnastičke škole”.
  To je grčka javna institucija koja se koristila u antičko doba za vježbanja duha i tijela.

  Tugo moja, kad si upisuvala to tj. kad te tata ubacio priko veze tribala si bit svjesna šta te čeka aa kad vec nisi bila svjesna trebas snosit posljedice. Zalosno je to sto vam je bitna diploma, zavrsena gimnazija (pomocu mita al to ne pise u diplomi), zavrsit cete tako i fakultet aa i dalje bit jad i bjeda jer bez tate i novca ne znate nista. Gimnazijo popustis li i prodju li te živine razred slobodno se preimenuj jer ti vise nisi gimnazija! Ti si centar di doneses pare i odes sa diplomom. Zalosno al istinito!

 • Zašto se jebeno kriju imena ucenika i imena roditelja, ajmo imena na vidjelo da se onda zna ko je tu nekom nesto sredio, dogodine kad nekog vidimo u drugom razredu da znamo koga treba pljunit.

  • Lešinaru jedan. Trebaju ti imena da bi saznao na koju ćeš stranu. To i je problem svima. Nije važan princip nego ime i prezime. “Imentuj ga, pajdo krvi ti…”. I oni koji sada pišu priopćenja šute kad njima nije u interesu govoriti

 • Sta pljujete po profesorima? Je da ima svakavi profesora al ako i jedan đak ima 5 (zasluzeno) onda nije problem u profesoru nego u nemarnosti ucenika tj u nadi da ce tata sve rjesit i da ti mores klapat kroz skolu i kecarit se non stop.

 • Glupost ponovljena od prošle godine, ocjene mogu biti poništene ako se roditelj žalio 24 sat od kada je saznao za ocjenu iz odgovora, međutim kad je rječ o zaključnim ocjenama stvari su malo drugačije one se izvode na temelju rada, znanja i zalaganja tijekom čitave godine, pošto nije bilo žalbi na ocjene kroz godinu, kako sad netko može PREPRAVLJATI ocjene u naj boljem slučaju za učenike oni bi mogli polagati razredne ispite ako se žale na neregularnost ali je za to sada kasno pa bič Božji naredi piši što ti ja kažem, ali ima jedan MOMČINA koji je promislio svojom glavom svaka čast on znade da se ocjene ne mogu PREPRAVLJATI samo se mogu poništiti i polaganje ispita pred povjerenstvom pa izvolite, ocjena povjerenstva je KONAČNA prema Pravilniku o ocjenjuvanju učenika, koji je djeci i roditeljima prezentiran na početku školske godine
  ANTE SVI SMO ZATE

 • Neka sinu odmah kupi fakultet i Lohodu kod Covica! Koji ce mu ku..c gimnazija, to je demode? Pa i onaj mamlsz radi sa Fabus diplomom i diplomom Pravnog faksa a da ne zna ni gdje je zgrada Prava. Nazalost, pojedinco imaju oba mala mozga a pitali bi se. Dakle, um caruje a snaga klade valja. Treba se suociti sa istinom i cinjenicama. I mijenjati se, PREOBRACATI. Jer, valja nekad i mrijeti i dudu pred BOZJI SUD donijeti.

 • Treba prvo provjeriti i profesore, jer ako vam pola učenika u razredu ima 1, trebate se zapitati da nije do vas možda?

  Ne opravdavam nikoga i ništa, ali u našim školama diljem Županije, postoje svakakva “nova pravila i ponašanja”

  Po meni bi Srednja škola – bila ona stukovnog smjera ili gimnazija, trebala pripremiti mlade na daljnji život, a ne s jedinicama ih ubiti u pojam. Mjerila kod profesora su se promijenila, a djeca naravno kao djeca koriste situaciju.

  Dajte pokažite dovoljno “muda” pa zaintrigirajte djecu da uče, dajte im razloge da se mogu iskazati, a ne jedinicama ih zakucati na dno…..

 • Mladi bi se morali odgajati da se u životu ništa ne dobija bez truda i znanja pa ni pozitivna ocjena. Zato moraju učiti i znati, ne da “moćni” roditelji imaju privilegije i njihova djeca.

 • I danas nečija djeca uče završavaju fakultete izvrsnim uspjehom što daje profesorim za pravo da su odradili solidno posao, a nečije e naučilo da će ćaća srediti sve sinu i priča od škole nema ništa pa ne iidite u školu srednja škola nije obavezna niti je vrtić za odrasle da je vrtić plaćali bi vi roditelji pa bi i stanje u vrtiću tj školi bilo bolje, nešto materijalno nešto kroz plaću pa ti eto zadovoljstva

 • Profesorima velika podrska,a tom bahatom roditelju niko nije kriv sto mu dijete nije sposobno nauciti za 2,u ostalom nije sva za skole…misli da se novcem moze kupit sve ,sramota omalozavat ljude koji tu rade 30 godina svoj posao bez greske…otvori ti kad si sposoban skolu privatnu i skoluj i sebe i djecu…sramota te bila!!!
  Ante svi smo zate!!!

 • Budite realni dragi roditelji,,neka djete malo i kmeci,nece mu nista biti,,neka upise trgovacku,pa polozi razliku,,i upise fakultet i naravno zavrsi !Mogla sam i ja naci vezu i upisati ga s tricom u gimnaziju,nema u tom dobra,,ne budite licemjeri !A o odgojno obrazovnoj ustanovi nema covjek sto reci,teska tema !

 • Samo su Ševine diplome valjane.Oni koji imaju koristi od njega kažu da radi prekvalifikaciju i da je to dobro.Nema potrebe za drugim školama.Tko će ići godinama kad ima kupiti u Ševe.

 • Podrška Jasni Petric koja vodi posušku Gimnaziju. To je jaka i pametna žena. HDZ joj ne može ništa. Svi alati su u njezinim rukama. Napravila je izvrstan potez. Priopćenje srednjoškolskog sindikata objavila u javnosti. A u stvari je to mišljenje nastavničkog vijeća Gimnazije Posušja. Izazvala hajku. Na pravo mjesto je poslala. Neću na ovom portalu reklamirati drugi. Svatko upućen zna gdje se obračunavaju oni što su izgubili vlast sa sadašnjom. Jasna Petric to nastave otelja i u akciju. Preko sindikata na vlast. Ne ustručava se neistinu kazati. A mladi ravnatelj je sluša kao potrčko. Boji je se ko ćukica. Ne štiti ona prosvjetne djelatnike. Gleda ona sebi poziciju. Nikad ona neće prežalit što je devedesetka izgubila vlast. Pitajte samo koliko je ove godine održala sati nastave. Toliko o djeci našoj. Svetinji našoj. Preko njih, ma čija ta djeca bila, lomi se politika. I ova oborena djeca su uvod u štrajk. A sljedeće godine spremaju se izbori. Ona je na vrijeme upotrijebila tuđu djecu do pozicije koju je zapikirala. Ne budite naivni.

  • Jadna ne bila, što ne spavaš u ta doba? Al ti je vruće ili ti ne da savjest? Moja baba je uvik govorila da se prid spavanje triba napit toplog mlika. Razumiš, mli-ka.
   A što se tiče Jasne Petric, dabogda svako tako otaljava nastavu.

  • Bas si tuga…Ti bas znas necije planove …Jasminka Petric je pravi profesor ,borac za obespravljene ,snazna zena koja svojim znanjem mjenja drustvo na bolje…Nju ne mogu kupiti profiterski novci zato i je nekima trn u oku!Samo hrabro profesorice,istina ce izac na vidjelo!

 • Ljudi moji kako vas nije sramota ove druge djece sto ste ih poobarali niko se nije zalio djeca ponavljala razred i sta ! Bilo je svakakvih profesora i djece ali nije bilo sredivanja stamota!

Komentiraj: