Posušje: Božica na Božić proslavila 100 godina

Rakitski je kraj poznat po stogodišnjacima što je opisano i u monografiji “Rakitno”. Tako su pojedini Rakićani znali proslaviti i 105 godina.

Na sam blagdan Božića u pravom božićnom ozračju Božica Markota je proslavila stoti rođendan. Uz brojnu rodbinu i susjede uz slavljenicu smo zatekli sina Antu i unuka Željka, potom kći Zoru i unuka Martina s obitelji koji žive u Posušju. Unuka Nada živi s obitelji u Kutjevu, a praunauka Ankica u Zagrebu gdje je i šukununuk.

Svi su bili radosni zbog torte i priča bake Božice koja je sa svojima slavila Božić i pričala o teškim prošlim vremenima.

Lijepi i teški trenuci

U jednostoljetni život jednog čovjeka puno toga stane, skupi se i lijepih i teških trenutaka, osjećaja, događaja. Baka Božica je, poput mnogih čvrstih rakitskih žena, znala kako se nositi s poteškoćama i kako ih, od reda i s redom rješavati.

Baka je, naime, ostala bez muža u ratu 1944. godine, ali se uhvatila ukoštac s nevoljama”.

“Život me nije mazio, ali se ne žalim. U današnje vrijeme sve je nekako lakše, ima svega, ali svakoga ponešto boli”, smatra stogodišnja baka koja za svoju obitelj uvijek ima jedan jedini savjet: “Treba biti uporan i hrabar pa će sve s vjerom u Boga biti bolje i ljepše”.

Puna zanimljivih priča

Božica je bezbroj puta na svojim leđima osjetila teško breme života, no na njezinom mirnom i nasmijanom licu teško se mogu vidjeti tragovi mukotrpnog života koji je protutnjao u cijelo jedno stoljeće. Prepuna zanimljivih priča i životnih mudrosti s osmijehom kaže da je njezina jedina želja da zdravlje služi njezine najmilije te da dožive njezine godine.

Na kraju svog rođendanskog slavlja skromna baka suznih očiju je svima najtoplije zahvalila na čestitkama i darovima koji su pristigli sa svih strana, dok su njoj svi nazočni izrazili želju za ponovnim druženjem kada bude slavila 101. godinu.

(Dnevni list)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.