Postali su milijarderi, a nemaju ni srednju školu

Uvjerljivo najbogatiji Amerikanac svih vremena je industrijalac, naftni magnat i filantrop John D. Rockefeller.

Ovo je popis svjetskih bogataša kojima visoko obrazovanje i diploma nisu zaslužne za uspjeh, piše poslovni.hr.

Ne da nisu završili fakultete, oni nemaju ni završenu srednju školu. Ipak postali su uspješni biznismeni i milijarderi:

1. John D. Rockefeller
Uvjerljivo najbogatiji Amerikanac svih vremena industrijalac, naftni magnat i filantrop John D. Rockefeller (1839 – 1937) osnivač kompanije Standard Oil pohađao je gimnaziju i nekoliko tečajeva knjigovodstva prije nego što je napustio školu sa 16 godina. Tada se zaposlio kao pomoćni knjigovođa.

2. Henry Ford
Sin irskog imigranta Henry Ford (1863 – 1947) već kao dijete bio je strastveni mehaničar. Sa samo 15 godina Ford je presložio satove svojih prijatelja i susjeda nekoliko puta, te je stekao reputaciju popravljača satova. Sa 16 godina napustio je obiteljsku farmu i preselio se u Detroit. Tamo je najprije postao šegrt u trgovini strojeva, a kasnije i glavni inženjer u Edisonovoj tvrtki.

3. Amancio Ortega
Vlasnik modnog branda Zara, Španjolac Amancio Ortega školu je napustio sa 14 godina kako bi počeo zarađivati i tako pomogao siromašnim roditeljima koji su osim njega imali još troje djece. Prvi posao našao je u lokalnoj krojačnici Gala.

4. Kirk Kerkorian
Sin armenskih imigranata umro je prošle godine u 98. godini. Školu je napustio u osmom razredu kako bi postao amaterski boksač. U tome je čak bio dosta uspješan. Sudjelovao je u Drugom svjetskom ratu kao ratni pilot. Jedan je od ljudi koji su stvorili Las Vegas, a osmislio je i velike turističke destinacije širom svijeta.

5. François Pinault
Vlasnik Samsonitea, Pume, Guccija, aukcijske kuće Christie’s, Francuz François Pinault (79) napustio je privatnu školu kad mu je bilo tek 11 godina jer su se djeca rugala njegovom skromnom porijeklu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.