Poslodavci s Vladom FBiH: Urediti pitanje minimalne plaće i doprinosa

Premijer FBiH Nermin Nikšić i dopremijeri i federalni ministiri, financija Toni Kraljević i razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, te federalni ministar pravde Vedran Škobić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić u utorak su u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, održali sastanak s predstavnicima reprezentativne Udruge poslodavaca u Federaciji BiH.

Sastanku su uime Udruge poslodavaca u FBiH nazočili predsjednik Udruge Adnan Smailbegović, direktor Mario Nenadić i članovi Upravnog odbora Udruge Safudin Čengić, Adem Hanić, Ladislav Bevanda i Rasim Memagić. Predstavnici Udruge poslodavaca naglasili su prioritete za tekuću godinu koje je usvojio Upravni odbor Udruge, a odnose se na fiskalne i parafiskalne reforme i liberalizaciju tržišta rada.

Potrebno je nastaviti i ubrzati reformske procese kada se radi o fiskalnim i parafiskalnim opterećenjima gospodarstva u Federaciji BiH, a posebno na kvalitetan i održiv način riješiti pitanja doprinosa, poreza na dohodak i dobiti, te s tim u vezi urediti i pitanje minimalne plaće i drugih primanja zaposlenih u realnom sektoru u FBiH, usuglasili su se sudionici sastanka.

Neradna nedjelja uskoro na dnevnom redu u FBiH

Predstavnici Vlade ukazali su na važnost očuvanja ravnoteže unutar sustava, vodeći računa o negativnom trendu u punjenju fonda mirovinsko-invalidskog osiguranja, ali i održivosti sustava drugih obaveza prema korisnicima u Federaciji BiH. Do donošenja seta fiskalnih propisa i fiskalizacije, pozivaju se poslodavci da maksimalno, kao prijelazno rješenje, iskoriste odluke Vlade Federacije BiH o povećanju primanja radnika kroz isplatu neoporezivih iznosa pomoći odobrenih odgovarajućom uredbom o isplati pomoći od poslodavaca i isplati jednokratne pomoći, te s predstavnicima Vlade nastave razgovore.

Tijekom sastanka, poslodavci su naglasili i važnost reforme i liberalizacije tržišta rada u Federaciji BiH, kroz hitno usvajanje Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, Zakona o zapošljavanju stranaca u FBiH i Zakona o radu. Ovi zakoni su pripremljeni i upućeni u proceduru, te se očekuje njihovo skoro razmatranje i usvajanje. Istaknuto je i važnim da se ovim propisima razdvoje evidencije nezaposlenih osoba od aktivnih tražitelja posla što stvara nejasnoće na tržištu radne snage u FBiH.

BiH: Zbog lošeg rasporeda graničnih prijelaza gube se milijuni

Programe i projekte zapošljavanja u FBiH, kao i projekte i fondove za posebne namjene, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, te druge osjetljive skupine na tržištu rada, potrebno je stalno ažurirati i prilagođavati trenutnim potrebama na čemu će nastaviti s radom predstavnici resornog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike s poslodavcima i drugim zainteresiranim skupinama.

Poslodavci su naglasili da je reforma zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite za poslovno okruženje još jedno od prioritetnih pitanja. Ocjenili su neprimjerenim važeće zakonsko rješenje, prema kojem ukupan teret od 42 dana bolovanja u FBiH pada isključivo na teret poslodavaca, te da se također i obaveza liječenja kao posljedica ozljeda na radu, bez obzira na krivicu i odgovornost poslodavca, prenosi isključivo na poslodavce.

Ocijenjeno je da je zdravstveno osiguranje i zaštitu, potrebno preurediti i modernizirati, te se podržava nastavak zajedničkog rada predstavnika vlasti i poslodavaca, na skorim reformama u ovoj oblasti, a koje predvodi resorno Federalno ministarstvo zdravstva u Vladi FBiH.

FBiH: Povećanje kazni za prekršitelje pravila o kontroli cijena

Još jedno od pitanja koje su poslodavci predstavili bitnim je cijene električne energije i pripreme za procese posebnih obaveza prema pravilima EU, a koje se odnose na plaćanje posebnih obaveza za korištenje ”prljave” energije, a što će početi od 1. siječnja 2026. godine, zašto se, ocjenjeno je, BiH, pa tako i izvoznici i gospodarstvo trebaju kvalitetno pripremiti kako bi poboljšali i što više očuvali svoju konkurentnost na inozemnom tržištu.

Premijer je najavio i rješavanje pitanja kada je riječ o radu Ekonomsko-socijalnog vijeća, kao ključne točke razgovora predstavnika vlasti, te reprezentativnih udruga poslodavaca i sindikata u Federaciji BiH.

Federalni ministar pravde pozvao je predstavnike poslodavaca da se aktivno uključe u pripremu novog Zakona o kaznenom postupku, kako bi se ažurirale određene odredbe koje se odnose na pitanja prilagodbe novom sustavu i standardima EU, te osigurala pravna sigurnost stranim i domaćim investitorima kapitala, malim investitorima i kreditorima, a što su već uredile zemlje u okruženju.

ŽZH: 2,5 milijuna KM za poljoprivredu, 1,5 milijuna KM za prijevoz učenika

Na današnjem sastanku predmet konstruktivne rasprave, između ostalog, bilo je usklađivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada, te skora objava grantova i projekata namjenjeni poduzetnicima u FBiH.

Zaključeno je da će se uspostavljena praksa razmjene informacija o prioritetima i pokrenutim aktivnostima nastaviti kroz najavljeni rad Ekonomsko-socijalnog vijeća i redovne mjesečne pregledne sastanke Vlade Federacije BiH i Udruge poslodavaca u FBiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(www.jabukat.v)

3 komentara

  • Samo sastanče i sve im plaćeno bolje nego u Americi, a radniku, umirovljeniku, socijalno ugroženima, bolesnim, nezaposlenim, starim i nemoćnim, djeci i studentima sve gore i sve moraju platititi od jadnih plaća i mirovina ili nikakvih primanja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.