FBiH: Povećanje kazni za prekršitelje pravila o kontroli cijena

Jedan od novopredloženih zakona u Federaciji BiH najavljuje povećanje kazni za prekršitelje pravila o kontroli cijena.

Za 3. ožujka je sazvana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i taj zakon je u vrhu najavljenog dnevnog reda. Da bi stupio na snagu, preduvjet je kao i kod svakog drugog zakona, da ga odobre oba doma Parlamenta Federacije BiH na zasebnim sjednicama, a zasad nije poznato kad bi mogao biti tema i u Domu naroda.

Puni službeni naziv akta je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o kontroli cijena i predložila ga je Federalna vlada. Upućujući ga u proceduru, inicirala je da se Parlament izjasni po skraćenom postupku.

Vlada je u ulozi predlagača obrazložila da su posljednje izmjene zakonodavstva u oblasti kontrole cijena u Federaciji izvršene 2008. godine te je predložila nove sankcije imajući u vidu, kako je navela, da su u sadašnjem zakonu propisane relativno niske kazne koje stoga ne mogu biti u funkciji preveniranja prekršaja niti imati potrebni represivni učinak na prekršitelje. Vlada smatra da su novopredložene izmjene kaznenih odredbi primjerene i opravdane.

Koliko je hrana u BiH skuplja u odnosu na prošlu godinu?

Odredbom članka 1. vrši se izmjena člana 14. Zakona o kontroli cijena na način da se mijenja visina kazni u slučaju kada se pravna osoba, odgovorna osoba u pravnoj osobi, kao i fizička osoba, ne pridržavaju propisanih mjera neposredne kontrole cijena.

Predloženim izmjenama, za prekršaj iz članka 14. Zakona o kontroli cijena, pravna osoba bi trebalo plaćati 6.000 KM umjesto dosadasnjih 1.000 KM, a gornja granica umjesto dosadašnjih 10.000 KM iznosila bi 30.000 KM. Odgovorna osoba u pravnoj osobi, umjesto dosadašnjih 250 KM bi trebala platiti 1.000 KM, a gornja granica bi umjesto 2.500 KM iznosila 3.000 KM. Donja granica za fizičku osobu bi umjesto dosadašnjih 500 KM iznosila 1.000 KM, a gornja 2.000 KM, predložila je Vlada.

Termin ”fizička osoba” u ovim odredbama odnosi se npr. na trgovce radnji ili one izvan prodavaonica, čija djelatnost nije, kao kod pravnih osoba, registrirana sudski, ali jeste rješenjima nadležnih općinskih ili gradskih tijela.

Odredbom članka 2. novopredloženog akta inicirana je i izmjena članka 17. sadašnjeg Zakona o kontroli cijena, odnosno povećan je početni iznos kazni za prekršaj pravnoj osobi ako ne utvrdi pravila ili ako se ne pridržava pravila o formiranju cijena niti istaknute cijene na proizvodu te ako u određenom roku ne dostavi obavijest o promjeni cijena i marži.

Pala prosječna plaća u BiH

Mjere neposredne kontrole cijena, koje su propisane zakonom o kontroli cijena, od izuzetne su važnosti za funkcioniranje države, posebno u vrijeme elementarnih nepogoda, nestašice dobara za potrebe gospodarstva i opsrkbe stanovništva, poremećaja u globalnim lancima opskrbe, proglašenja stanja nesreće (pandemije) itd. lstičemo da je posljednja izmjena Zakona o kontroli cijena bila 2008. godine i zbog inflatornih kretanja značajno je umanjen preventivni i represivni učinak postojećih propisanih kazni za prekršitelje, navela je također Vlada obrazlažući razloge za predlaganje novog zakona odnosno izmjena sadašnjeg.

Slijedom svega što je konstatirala, Vlada zaključuje da problem niskih novčanih kazni može biti prevladan novim zakonom, u ovom slučaju predloženim Parlamentu na izjašnjavanje po skraćenom postupku.

Kada radnik ostvaruje pravo na otpremninu?

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.