Poskupljuje telefonska mjesečna pretplata, HT Mostar i dalje na 13 maraka

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije održalo je danas redovnu sjednicu na kojoj je, između ostalog, usvojeno Pravilo o registru korisnika dozvola.

Vijeće je prihvatilo Informaciju o primjeni Pravila 67/2012 o modelu rebalansa cijena telefonskih usluga.

U skladu s Pravilom 67/2012 o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga u Bosni i Hercegovini, operatori su uskladili svoje cjenovnike s odredbama Pravila, koje se odnose na primjenu sljedeće faze rebalansa cijena telefonskih usluga za razdoblje 2013.-2015.

Prema novim cjenovnicima, visina pristupne takse bit će niža za 3% ili je na razini granične cijene, odnosno 25% niže u odnosu na postojeću cijenu.

Cijene mjesečne pretplate za fizičke osobe iznosit će: BH Telecom 10,30 KM (5% više od postojećeg iznosa), Telekom Srpske 12,95 KM (18% više od postojećeg iznosa) i HT Mostar 13 KM (na razini postojećeg iznosa).

Vijeće je prihvatilo i Informaciju o mjerenju kvalitete GSM/UMTS usluga mobilnih operatora u Bosni i Hercegovini (za prvo polugodište 2013. godine). Analizirajući vrijednosti kvalitete GSM usluga, evidentno je da parametri govornih usluga dostižu ciljne vrijednosti kvalitete.

Postotak uspješno uspostavljenih poziva iznosi 96,8%, dok je postotak uspješno završenih poziva iznad 99%, što ukazuje da je postignuta zadovoljavajuća kvaliteta govornih mobilnih usluga.

Prihvaćena je i Informacija o provođenju analize veleprodajnog tržišta (fizičkog) pristupa mrežnoj infrastrukturi (Tržište 4) i veleprodajnog tržišta širokopojasnog pristupa (Tržište 5).

Prema regulatornom okviru Europske unije za sektor elektroničkih komunikacija, koji se primjenjuje i u Bosni i Hercegovini, analize tržišta predstavljaju prvi korak u procesu regulacije tržišta. Cilj provođenja analize je ocjena efektivnosti konkurencije na tržištu.

Vijeće je zaključilo da Politika sektora telekomunikacija za razdoblje 2013.-2017. godine još nije usvojena. Usvajanje Politike sektora telekomunikacija omogućilo bi dalji strateški razvoj i unaprjeđenje sektora telekomunikacija, razvoj mreže sljedeće generacije (NGN), ulazak novih investicija, povećanje stepena konkurentnosti, i u konačnici, niže cijene i širu ponudu usluga za krajnje korisnike.

U skladu s prethodnim zaključcima, akumulirani višak prihoda nad rashodima Agencije u iznosu od 9.000.000 KM bit će stavljen na raspolaganje Vijeću ministara BiH za unaprjeđenje projekta digitalizacije zaključno s 31.12.2013. godine, priopćeno je iz Regulatorne agencije za komunikacije.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.