Poskupljenja u BiH: Cigarete, električna energija, telefonija, bankarske usluge

Mnogi građani, a osobito pušači, nezadovoljni su odlukom kako će cigarete u novoj godini poskupjeti i do 35 feninga. To je došlo zbog odluke o povećanju trošarina, koju je donio UO UNO-a BiH, na 2,42 KM, dok će specifična trošarina biti 1,35 KM za pakiranje cigareta od 20 komada.

Povećane su trošarine i na duhan te iznose 80 posto minimalne trošarine, odnosno 96,80 KM po kilogramu. Međutim, to nisu jedina poskupljenja koja se očekuju od 1. siječnja 2017.

Naime, kako piše Indikator.ba, osim proizvođača cigareta, poskupljenje će osjetiti i korisnici električne energije i telekom usluga, ali i korisnici bankarskih usluga te kabelskih operatera. Usluge elektroničkoga plaćanja (E-ba Plus i Halcom) u pravilu su udvostručene, a plaćanje na šalteru u poslovnici banke neće više biti moguće za 1,50 KM, već za minimalno 1,80 KM , odnosno 1,90 KM.

Nove su cijene isplate gotovine na šalterima i preko Visa Business Electron kartica. U Republici Srpskoj građani su nezadovoljni zbog novih cijena usluga kabelskih operatera.

Blicnet će poskupjeti osnovni paket digitalne televizije početkom 2017. godine s 18 KM na 19,89 KM, dok je Elta-Kabel osnovnom paketu povećao cijenu za 1 KM, sa 16 KM na 17 KM.

– Kabelski operateri svoje odluke objašnjavaju uvjetima na tržištu, na koje, kako tvrde, nisu mogli utjecati. Poskupljenje je, kažu, posljedica stalnoga rasta troškova autorskih prava i uvođenja novih kvalitetnih TV kanala, objavio je Indikator.ba.

Od Nove godine doći će do povećanja cijena telefonije unutar fiksne mreže u BH Telecomu i HT-u Mostar, dok se u Telekomu Srpske cijene neće mijenjati. BH Telecom uvodi jedinstvenu cijenu za pozive prema fiksnim mrežama u BiH u iznosu od 0,042 KM/min (bez PDV-a). Za korisnike osnovnoga tarifnoga paketa, cijena poziva unutar fiksne mreže BH Telecoma povećana je za 27,27 posto, dok je cijena poziva prema drugim fiksnim mrežama u BiH snižena za 19,23 posto.

Jedinstvena cijena Hrvatskih telekomunikacija za pozive prema fiksnim mrežama u BiH bit će 0,048 KM/min (bez PDV-a). Za korisnike osnovnoga tarifnoga paketa, cijena poziva unutar fiksne mreže HT-a povećana je za 37,14 posto, dok je cijena poziva prema drugim fiksnim mrežama u BiH ostala na postojećoj razini.
Od 1. siječnja poskupjet će električna energija za kućanstva koja se napajaju iz Elektroprivrede HZ HB u prosječnom iznosu od 1,45 posto, dok su za kategoriju ostale potrošnje, gdje spadaju i potrošači iz poslovnoga sektora, cijene niže u prosjeku 3,04 posto.

Poskupljenja se već osjete kada je riječ o kavi, šećeru i alkoholnim pićima. Ako dođe do povećanja trošarina na naftne prerađevine i naftu, to će odmah sa sobom povući dodatna poskupljenja u robi široke proizvodnje, kao i u javnom prijevozu.

(www.jabuka.tv)
8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.