Poskupljenja ne prestaju, a građani nezainteresirani

Poskupljenja u Bosni i Hercegovini ne prestaju.

Tri proizvoda kompanije Klas – polubijeli, narodni i mirovinski kruh, skuplji su za 20 feninga. Tu se poskupljenja ne zaustavljaju. Nova su u najavi, a građani, po svemu sudeći, i dalje letargično promatraju i ovaj najnoviji udar na njihove džepove.

Najavljeno poskupljenje Klasovog kruha drugo u ovoj godini. Cijene pekarskih proizvoda u BiH su od ožujka do danas porasle za čak 70 posto. Cijene hrane u Federaciji Bosne i Hercegovine su veće za blizu 30 % u ovoj godini, u Republici Srpskoj je hrana poskupila 35 %.

Mi nemamo žalbi od strane građana na cijene, znači vrlo malo imamo poziva vezano za rast cijena da se ljudi žale ili da izražavaju bilo kakvu spremnost da se prosvjeduju na kraju krajeva za ovo što se događa, rekla je za BHRT predsjednica Udruge potrošaća BiH Gordana Bulić.

U anketi na ulicama novinari državne televizije dobivaju potvrdu nezainteresiranosti građana na inflatorne udare, a rijetki od njih, s velikom dozom sarkazma, govore o divljanju cijena.

Građani izlaze kad treba podržati ove čelnike nekih stranaka, okupe se i 60.000, a za ovo što ih zanima, energenti, hrana, ne poduzimaju ništa, smatra sugovornik.

Ovo je najbolja država na svijetu jer mi šutimo, nama je sve potaman, super nam, divno, krasno, kafići nam puni, parkinzi nam puni, svi vozimo, gorivo tri i nešto, a vi ne možete naći parking u gradu da ga platite. Znači da nam je super, sarkastičan je drugi sugovornik.

Ekonomisti smatraju da su vlasti na svim razinama potpuno ignorirale inflatorne udare jer su procijenile da će to biti dobro za proračune, a da će građani sve to mirno podnijeti.

Najjeftinije gorivo je na ovim mjestima

Vlade su potpuno zakazale. Imamo 14 vlada, deset županijskih, dvije entitetske, Distrikt Brčko, država, na prste jedne ruke ne možemo nabrojati mjere koje su oni donijeli, izjavio je za BHRT Edin Osmanbegović s Ekonomskog fakulta u Tuzli.

Ukupno je vrijednost potrošačke košarice u Bosni i Hercegovini povećana za oko 20 % u ovoj godini, a izdaci za hranu u toj košarici su blizu 50 %.

Ekonomisti predviđaju da će se cijene energenata u sljedećim mjesecima stabilizirati, a shodno tome i cijene hrane. Međutim, da bi domaće vlasti ipak nekim mjerama počele štititi standard građana, građani će morati jasno pokazati da ih to, prije svega, zanima.

Pogledajte koliko iznose cijene iscijepanih drva za ogrjev

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Svi pred županiju jedino tako nešto možemo postič,dosta više Nakiča bahatosti i ostalih …trebate oriči u neretvansku županiju i dole je za nas male piskupo a nije oreskupo kao u nas

  • Široki je kasaba obična, kradezeovcima je dobro dok nama ostalima nije, jel moguće da bi se mnogi radije ubili tj digli ruku na sebe nego rekli da im je teško i nije im ok, očito da je tako…bože jada i kukavičluka u neka herojskog naroda…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.