Poskupio i kruh

Cijene kruha od ponedjeljka porasle su za deset feninga, a drugih, jeftinijih pekarskih proizvoda za pet feninga, priopćeno je iz Krajina Klasa, uz objašnjenje da nisu cijene standardnog bijelog kruha od 600 grama jednake u cijeloj BiH.

Naprimjer u Banjoj Luci kruh je koštao 1,50 KM, sada će biti 1,60 KM, isto je i u Sarajevu, pojasnili su iz ove kompanije, uz pojašnjenje da je npr. u Bijeljini cijena istog kruha do sada iznosila 1,10 KM.

U sljedećem razdoblju rast će cijene pekarskih proizvoda, a razlozi su konstantan rast cijene pšenice, te masnoća i žitarica na globalnom tržištu, kažu za N1 u Krajina Klasu koji je jedan od najvećih distributera ovog tipa proizvoda u BiH.

Ove godine su poskupljivali pekarski proizvodi, te će biti i nova poskupljenja. Mi smo od jučer uveli nove cijene u naše maloprodajne objekte, kao i cijene kod veleprodajnih kupaca. U sljedećem razdoblju će vjerojatno svi pekari, koji nisu do sada, poskupiti svoje proizvode obzirom da je cijena pšenice značajno porasla, s tendencijom daljnjeg rasta, barem prema burzovnim projekcijama, pojasnio je za N1 Nemanja Trivić iz Krajina Klasa.

Krenulo poskupljenje kave u Hercegovini

Osim toga poseban faktor koji utječe na poskupljenja predstavlja manjak radne snage te rast plaća, pojasnio je Trivić.

Prosječna plaća u našoj kompaniji je rasla preko 20 % u posljednje dvije godine, te su naša očekivanja da će se taj trend nastaviti što će neminovno utjecati na mogućnosti opstanka pekara na našem tržištu, rekao je predstavnik ove kompanije.

Trivić dodaje da se već vide negativni efekti ovoga jer se povećava broj pekara koje se zatvaraju uslijed nedostatka radnika i cijene rada koju nisu u mogućnosti ispratiti financijski.

BiH u krizi kao prije 13 godina

Trendovi rasta cijena u BiH neminovnost su zbog situacije na burzama i u ovom sektoru. Rastu cijene ulja, margarina, žitarica i drugih propratnih sirovina koje pekari koriste, kažu iz ovog sektora.

Cijena masnoća i žitarica na globalnom tržištu koja je rasla i preko 100 % te su cijene svih propratnih sirovina u pekarskoj industriji značajno porasle. Sva burzovna roba je u porastu uslijed različitih faktora, te su sve projekcije takve da će se te cijene održati i u sljedećem razdoblju, rekao je sugovornik N1.

”U gradu Mostaru narod je gladan”

(www.jabuka.tv)12 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.