Krenulo poskupljenje kave u Hercegovini

O poskupljenju kave u Hercegovini priča se već mjesecima, a u nekim gradovima već je ”skočila” dok se u ostalim očekuje isto.

Kava je poskupjela za 50 feninga u Gradskoj kavani u Ljubuškom, kao i u kafićima u središtu grada. Razlozi su svima jasni; poskupjela je nabavna cijena kave, ali i svega ostaloga. Riječ je o lančanom poskupljenju koja nas pogađaju proteklih mjeseci, izjavio je za portal Jabuka.tv direktor hotela Bigeste, u sklopu kojeg se nalazi Gradska kavana, Stjepan Primorac.

Espresso ćete umjesto 1,5 KM sada platiti 2 KM, a bijelu kavu umjesto 2 platit ćete 2,5 KM, a u nekim kafićima i 3 KM s obzirom da su još otprije ”držali” cijenu bijele kave na 2,5 KM.

Kako doznajemo, kilogram kave za ugostitelje sada se kreće između 40 i 60 KM, ovisno o proizvođači i kvaliteti dok se ranije prosječna nabavna cijena kilograma kave kretala oko 25 KM.

Direktor Primorac kazao nam je da je moguće i poskupljenje hrane u restoranima, barem što se tiče restorana Stella koji se nalazi u sklopu hotela Bigeste.

Znamo svi da je cijena kilograma piletine poskupjela, a također je poskupjelo i ulje. Tako sada kanistar od 20 litara ulja za restoran plaćamo preko 80 KM dok je cijena donedavno iznosila 40 KM. To su strašna poskupljenja. Još nismo odlučili dirati cijene, a ako ne popravi situacija, onda ćemo biti primorani dignuti cijene, rekao je za portal Jabuka.tv direktor hotela Bigeste iz Ljubuškog Stjepan Primorac.

U Širokom Brijegu espresso kavu i dalje možete piti za marku i pol, no ne još dugo.

Kava je u Gradskoj kavani i dalje 1,5 KM, ali poskupljenje u skorije vrijeme je neminovno, možda poslije Nove godine, potvrdio je za portal Jabuka.tv direktor širokobriješkog hotela Park Zvone Vranjković.

Cijenu kave nisu korigirali ni preostali kafići u Širokom Brijegu, no sve je očiglednije da će uskoro poskupjeti za pola marke.

Nekoliko vlasnika kafića u Mostaru najavilo je poskupljenje espresso kave s 1,5 KM na 2 KM. Iako se pričalo da će cijena ići gore od 1. studenog, izgledno je da će se skuplja kava u Mostaru piti od 1. siječnja 2022. godine.

Kako je doznao portal Jabuka.tv, u Grudama, Posušju, Čitluku i Čapljini cijena kave u kafićima je i dalje ista, no pretpostavlja se da će uskoro lančano poskupjeti.

(www.jabuka.tv)

51 komentar

  • Zato je sve ostalo poskupilo u restoranima, sok od 2dl je 3 marke, o hrani da ne pričamo. Porcije se smanjile, a cijene digle. Ionako je previše ljudi po birtijama, svakako to treba poskupiti, to je luksuz, pa ko voli nek izvoli!

  • Kad kafići u Širokom dignu cijenu na 2km to će im biti propast. Par mjesta sa dobrom kavom može imati tu cijenu ostali ili šparaju na gramaži ili prodaju bućkuriš od kave.

  • nek dižu piti domaću neće imati ni oni ni država lako ih je naučiti pameti godinama dižu cjene smanjuju primanja odmah se i potrošnja smanjuje to je sva mudrolija i kako da ima koristi itko od toga umjesto da suprimanja skromna više bi se trošilo a ovako samo nužno sol brašno itd.

  • 50 maraka kilo kave i neka izvuku 120 kava iz kila to je 180 km. Neka imaju na toliko kava jos 20 km secera i vrhnja i 30 km konobar.opet ostade 80 maraka. Pa sta bi oni? Da ostane 200 na kilu kave?

  • Jos malo i skuplje nego u Njemackoj, a ovdje mi placa 2000 eura netto. Neprocjenjivo, a jos rentam stan za 300km. Meine Leute, ihr seid sehr dumm 😀

  • Ekonomiju treba pod hitno urediti.kao prvo bi uveo kategoriju o kvaliteti proizvoda i usluga. Svašta se narodu nudi pod prvoklasno a ispada teški škart. Pa bi tim slijedom regulirao ponudu kvalitete u ugostiteljstvu. Meni osobno je ogromna razlika popiti piće u pojedinim ugostiteljskim objektima, pa to može ovisiti o usluzi, o higijeni, o izgledu, o uređenju, o parkingu, i na kraju o kvaliteti i raznovrsnosti ponuđene hrane i pića

  • Srca ti pola marke gore dole isti vrag,ja ionako odem za vikend u grad popit kavu,tko je vidio svaki dan ici u kafic piti kavu ? Nikad mi to nije bilo jasno !

  • što radi porezna i ispekcija dije cjenik kave sve iđe bez računa u kafiću cjene dižu bez najave 1 konobar naplaćiva 1.50.km kavu dok drugi 1 km.dali je to na crno rađa mislim dabi cjenik mora bit na svakom stolu i uz kavu svaku fiskalni račun tose ne dešava po seoskim kafićima.i.trgovinam sve bez računa na crno eto kakvu imamo ispekciju u federaciji brašno ide na crno bez fiskalnog računa stočna hrana i ostale žitarice tu treba ispekcija federalna ne općinska ni županiska oni uzmu ispod stola i njima dobro nek dođe federalna samo na područje gruda i provjeri fiskalne račune u svakoj samoposlugi na brašno plin i žitarice nema računacjena brašna nije ista u nijednoj trgovini ni samoposlugi provjerite i uvjeritese što radi federalna

  • Neka je kilo kave 50 km. 125 kava se napravi od kilograma puta 2=250 Km. 200Km od kilo kave znaci Marza 400%. Jbg ko je pio pice je😉

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.