Popis najjačih u BiH: Koje tvrtke uplaćuju najviše PDV-a u državni proračun?

U BiH već posljednjih pet godina istih pet poduzeća uplaćuje najveće iznose po osnovu poreza na dodanu vrijednost (PDV) na godišnjoj razini, pa samim tim i najviše pune državni proračun.

Ono što je posebno zanimljivo je da na tom popisu ima najviše tvrtki koje vrše uslužne djelatnosti, dok su malobrojnije one iz realnog sektora, posebno iz prerađivačke industrije, piše Akta.ba.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, gdje nisu uzete u obzir uplate po trošarinskim obavezama, porezni krediti ili povrati PDV-a, u svih prethodnih pet godina, zaključno s 31. prosincom 2016. godine, apsolutni lider po uplatama PDV-a bila je “Optima grupa” Banja Luka, u čijem sastavu posluju Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i lanac benzinskih crpki “Nestro petrol”.

Odmah potom slijede BH Telecom d.d. Sarajevo, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, Fabrika duhana Sarajevo d.d., Telekomunikacije Republike Srpske a.d. Banja Luka.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH kazao je za Akta.ba kako su prihodi od neizravnih poreza u 2016. godini iznosili šest milijardi i 638 milijuna KM i veći su za 284 milijuna KM ili 4,48 posto u odnosu na isto razdoblje 2015. godine kada su iznosili šest milijardi i 354 milijuna KM.

“Nakon izvršenih povrata PDV-a poreznim obveznicima, koji su u 2016. godini iznosili jednu milijardu i 108 milijuna KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima tijekom 2016. godine, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su pet milijardi i 530 milijuna KM i veći su za 271 milijun KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili tijekom 2015. godine.

Za financiranje državnih institucija u 2016. godini raspoređen je iznos od 750 milijuna KM. Ostatak sredstava završio je u entitetskim blagajnama i to: Federaciji BiH ukupno tri milijarde i 31 milijun KM, Republici Srpskoj milijardu i 560 milijuna KM i Distriktu Brčko 168 milijuna KM”, kaže Kovačević za Akta.ba.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.