Ponovno poskupljuju cigarete u BiH

Tvornica duhana Rovinj (TDR) zadržala je u prošloj i ovoj godini tržišni udio od preko 30 posto u Bosni i Hercegovini, a time i lidersku poziciju na bh. tržištu. Na godišnjem druženju s novinarima iz jugoistočne Europe u Rovinju predsjednik Uprave TDR-a, Mato Zadro kazao je da je prošle godine TDR u BiH prodao 1,8 milijardi cigareta.

Naglasio je da su gospodarska kriza i pad kupovne moći smanjili legalno tržište cigareta u regiji jugoistočne Europe za čak 24 posto u posljednjih pet godina. Na tržištima regije, zbog rastućeg poreznog pritiska, velike se promjene događaju i u strukturi potrošnje.

Potrošači u sve većem broju prelaze na rezani duhan, čiji je udjel drastično porastao pa sada iznosi preko 20 posto u BiH, 14 posto u Hrvatskoj i preko osam posto u Srbiji.

Osim toga, BiH je nedavno uvela značajnu pristojbu na rezani duhan, što će neminovno dovesti do rasta ilegalnog tržišta rezanog duhana.

– Teško je očekivati da ne dođe do značajne strukturne promjene, jer na svim drugim tržištima regije vidjeli smo kako se nakon značajnijeg rasta poreznog opterećenja rezanog duhana veći dio potrošnje preseli u ilegalnu potrošnju. BiH je, kao i Hrvatska, zemlja koja ima vlastitu proizvodnju duhana, tako da je duhan veoma dostupan. Mislim da će se neoporeziva potrošnja rezanog duhana u BiH značajno povećati, ističe Zadro.

Govoreći o utjecaju odluke Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH da minimalna pristojba na cigarete od 1. siječnja iduće godine iznosi dvije marke, prvi čovjek TDR-a podsjetio je kako porezno opterećenje čini veći dio maloprodajne cijene cigareta.

– U BiH je to skoro dvije trećine cijene, pa je gotovo nemoguće izbjeći da se povećanje pristojbi ne odrazi na maloprodajnu cijenu.

Dakle, ono što možemo očekivati je da će se veći dio tog opterećenja prebaciti na cijene. Međutim, pitanje cjenovne politike također je i pitanje poslovne odluke, kako nas u TDR-u, tako i konkurencije. Ipak, nije realno očekivati da se to povećanje pristojbe ne odrazi na maloprodajne cijene, kazao je Zadro.

(Večernji list)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.