Ponovno 'crvena rijeka' teče kroz Široki Brijeg

Obilne kiše posljednjih nekoliko dana ‘probudile’ su rijeku Ugrovaču, pritoku rijeke Lištice, sada već popularno prozvanom ‘crvenom rijekom’.

Problem koji se pojavljivao prošlih nekoliko godine i dalje nije riješen, naime korito rijeke Ugrovače puno je boksitne rude. Ljeti rijeka u potpunosti presuši, no nitko od odgovornih naslage boksitne rude nije uklonio, a s obilnijim padalinama, crvena Ugrovača ‘para’ krajolik Širokog Brijega.

Ugrovača se ulijeva u dosta čistu rijeku Lišticu na Bentu u blizini Obilazne ceste, na jednom od omiljenih mjesta lokalnih ribolovaca. Zbog ‘crvene rijeke’ dolazi do pomora ribe i riječnih rakova, a stručnjaci su još lani potvrdili da su boksitne naslage nošene rijekom Ugrovačom uništile riječnu ribu.

Od odgovornosti bježe svi, vlasnici tvrtki koje se nalaze u blizini izvora rijeke Ugrovače, općinske vlasti koji uopće ne govore o ovom problemu, a na građanima Širokog Brijega preostaje samo gledati kako crvenilo kvari lijepi krajolik, a dok oni s malo više smisla za humor će reći: ”Lijepo će izgledati ova crvena rijeka ako snijeg padne…”

ugrovaca_crvena_rijeka_siroki_brijeg_1

ugrovaca_crvena_rijeka_siroki_brijeg_2

ugrovaca_crvena_rijeka_siroki_brijeg_3

ugrovaca_crvena_rijeka_siroki_brijeg_4

ugrovaca_crvena_rijeka_siroki_brijeg_5

ugrovaca_crvena_rijeka_siroki_brijeg_6

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.