Polovina bh. građana boji se da bi moglo doći do rata

O tome da država BiH, kao i entiteti, ide u pogrešnom smjeru, nije ni trebalo provoditi istraživanje, ali jedno, koje je provedeno u drugom tromjesečju ove godine za potrebe međunarodne zajednice i pojedinih političkih stranaka te za očito usmjeravanje budućih trendova i politika međunarodnih administracija, pokazalo je kako je stanje u Republici Srpskoj manje pesimistično nego u FBiH.

Međunacionalne napetosti

Tako samo pet posto građana u Federaciji BiH smatra kako entitet ide u dobrom smjeru, dok stanje lošim ocjenjuje više od 90 posto anketiranih građana iz svih dijelova toga entiteta, kao i nacionalnosti.

Nezaposlenost najvećim problemom smatra više od 50 posto građana i tu su jedinstvena oba entiteta, dok se, zanimljivo je, politička situacija smjestila na treće mjesto, odmah iza korupcije. U RS-u su pak na drugom mjestu ekonomija i siromaštvo, a politička situacija i nije naročit problem, piše Večernji.ba.

Zanimljivo je kako Hrvati ponajprije smatraju da su se međunacionalni odnosi pogoršali u posljednjoj godini dana, dok to najmanje kao problem vide Srbi, što je i posve logično. Pri tome, proces pomirenja važnim smatra 90 posto anketiranih, a gotovo jednako toliko ističe kako su političke stranke zainteresirane za zloupotrebu nacionalnih napetosti za ostvarenje vlastite koristi.

Više od polovine građana istodobno smatra kako nacionalne napetosti mogu dovesti do oružanoga sukoba, a gotovo jednak broj je i onih koji taj scenarij vide s raspletom koji bi doveo do raspada države. Od radikalnoga ekstremizma definitivno najviše strahuju Srbi – skoro tri četvrtine, dok je jednak broj Hrvata i Bošnjaka po istom pitanju.

Istodobno, prema istraživanju, dvije trećine građana zabrinute su zbog stranih utjecaja na zbivanja u BiH i političke poslove.

Za razliku od jednoga nedavnoga navodnoga istraživanja, prema kojemu Hrvati nisu prednjačili oko europskih integracija, ovo je potvrdilo kako tek jedan od deset Hrvata ne podržava pristup EU.

Leglo korupcije

Istodobno, kod Srba je polovina onih koji se protive takvom putu BiH. Anketirani birači na vrh su postavili političke stranke kao najkorumpiranije, nakon čega slijede vlade, pravosudne institucije i zdravstvene ustanove.

Najspornijim pri tome građani smatraju zapošljavanje u javnoj upravi, koju smatraju leglom korupcije..

Odreda su slična razmišljanja među Hrvatima, Srbima i Bošnjacima o posljedicama korupcije, njezinu iskorjenjivanju, ali i o tome da ni jedan zakon ne može promijeniti uvriježeno stanje.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Dajte ljudima omogucite da rade, da imaju redovne place i to place da mogu bar donekle se prehraniti i platiti rezije, a ne ovaj jadni, ispaceni narod iskoristavati kao robove. E onda se niko nece bojati rata i baviti se time tko je srbin, musliman ili hrvat. Dajte ljudima samo posao i to posao da ga nitko ne ponizava, da se cjeni njegov rad, vjerujte onda ce sve biti u redu. A vi takozvani tajkuni sto imate firme, nekaih imate, ali radnik koji radi za vas treba biti prijavljen i imati svoja zakonska prava, pa se na ko nece plasiti rata i svece biti u redu jer tada ni narod pojedini nece misliti na rat vec ce se veseliti svakom radnom danu. Ovi sto nas uzimaju i zavadaju, kao ovce nas uzimate, molimo vas prestanite vise jer svi smo mi necija djeca

  • Ne laži novinarčiću! Navedi mi samo jednoga političara na Balkanu koji je sposoban mobilizirat svoj narod iz kojega potječe? Samo jednoga?

  • Pa ko će im ratovati više? ? Ovi što je ostalo ljudi što su bili u ratu od prvog do zadnjeg dana a nisu dobili ništa, nego čir na želucu i ptsp oni sigurno za ovakve idiote više pušku uzet neće. Ako će uzet pušku političari i oni što su zaštitili svoje guzice dok je moj ćaća i još njih ko zna koliko gledalo gdje će ga smirit metak onda potpisujem taj rat. Da vidim kako se gamad snalazi s motikom lako je grabljam baratati.

  • Bakir,Komšić, kolko ti ihjoš triba iz BiH.
    Di ti živiš-u Tunguziji ili….dok ne vidiš ono što slipci vide.
    Nedaj Bože da se u takve uzdamo…nestalo bi nas ko sniga u proliće.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.