Poljoprivrednik Hilmo iz Ljubuškog: Nema kupaca, k’o da su u zemlju pobigli – Jabuka.tv

Poljoprivrednik Hilmo iz Ljubuškog: Nema kupaca, k’o da su u zemlju pobigli

Dvadesetak uzastopno kišnih dana, pa za jug Hercegovine jaka zima s minusima i do -7 stupnjeva ispod ništice, nisu povoljni uvjeti za trgovanje na veletržnici u Tasovčićima kraj Čapljine.

Hilmu Krehića stalnog prodavača iz Radišića kod Ljubuškog, novinar Dušan Musa pitao je – što se trenutačno traži, a on je kao iz topa ispalio:

Samo kupci, ništa drugo, njih nema, nikako, k’o da su u zemlju pobigli, kaže za priču na poljoprivredne teme uvijek raspoloženi Hilmo, te nastavlja:

Loše vrijeme, dugo blagdansko razdoblje, dva Božića i Nova godina, više se bilo kući nego na pijaci. Jutri se proda nešto, preko dana ništa. Nema robe, a ni kupaca. Dođe mi jedan kupac iz Nevesinja, kaže u kući mi mrzne, a ne u trgovini -12 stupnjeva. Neko jutro zove me Ante iz Šujice, kaže kod njih minus 15 stupnjeva. Nema narod ni para, malo voća kupi i to je to, kaže Hilmo za Radio Čapljinu pa u istom stilu dodaje:

Hilmo Krehić (Foto: Dušan Musa)

Prvi je mjesec, visok je ovo i datum, lako je do desetog, dok se poplaćaju novogodišnji računi, ono malo crkavice se raspodjeli i to ti je to. A onda i ovi trgovački centi velikog su maha brate uzeli, gdje god se okreneš uvozna je roba. Malo tko traži ovu našu domaću zelen. Sve uvozno. Ma sve! Ma sve, od šipka, rikule, limuna, vragova, svega. Ovo je došlo čudno vrijeme, što će biti tko zna. Neka prođe prvi mjesec pa ćemo vidjeti na čemu smo.

Hoće li mraz i niske temperature u Bosni pospješiti prodaju ovdje na veletržnici u Čapljini?

Pa hoće, nema nama prodaje zeleni dok njih gore ne zamete. To je stara poslovica.

Ove godine rano je nestalo mandarina?

Je, ranije nego prošlih godina. Vele se i bacilo ovdje, kiša brzo je propadala. Nadamo se boljem kad ovo sve prođe i praznici i ove vremenske nedaće, gore ne može da ga đavliš, zaključuje Hilmo u narodskom duhu u razgovoru za Radio Čapljinu.

(www.jabuka.tv)


17 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.