Poljoprivrednici ogorčeni trošarinama i populizmom: Spremni smo blokirati državu!

Predstavnici 20 udruga poljoprivrednika iz čitave Bosne i Hercegovine izrazili su ogorčenje, kako navode, maćehinskim odnosom politike prema poljoprivredi, koji je prošloga tjedna, po tko zna koji put, pokazao državni parlament.

Navode da razumiju zahtjeve međunarodne zajednice, kao i potrebu za izgradnjom putne infrastrukture, ali, ipak, smatraju da trošarine na gorivo i naftne derivate nisu smjele biti povećane, a da istodobno ne bude usvojen Strateški plan ruralnoga razvoja, pa da se kroz europske fondove barem djelomično amortiziraju posljedice povećanja cijena goriva za poljoprivrednike.

Bez ove strategije BiH će u naredne tri godine izgubiti 90 milijuna eura bespovratnih sredstava za poljoprivredu, a do 2021. bit ćemo potpuno isključeni iz raspodjele EU novca, istaknuli su u priopćenju.

Dodaju da ne mogu vjerovati u dobre namjere političara spremnih da uzmu novac iz džepova građana, dok se istodobno odriču sredstava od Europske unije, te da se ne smije vjerovati liderima kojima su usta puna europskoga puta dok istodobno ti isti lideri potpuno ignoriraju što europski put znači za, na primjer, poljoprivredu.

A naglašavaju da on znači, ni manje ni više, nego ulazak u tržišnu utakmicu s višestruko konkurentnijim europskim državama i da opstanu u tim novim uvjetima trebat će im modernizacija koje neće biti bez većih ulaganja, a većih ulaganja neće biti bez europskih fondova. Također, navode da je poljoprivreda već godinama žrtva neodgovornoga odnosa vlasti i sa žaljenjem konstatiraju da je danas postala i žrtva politikantstva.

Ovih izgubljenih 90 milijuna eura je iznos koji će poljoprivredni proizvođači platiti za populizam vlasti RS-a koje već godinama uskraćuju svoju suglasnost na sve državne dokumente iz oblasti poljoprivrede, čak i po cijenu potpunoga uništavanja naših poljoprivrednih resursa. No, bit će to i cijena inertnoga odnosa svih ostalih stranaka prema ponašanju RS-a. Čast izuzecima, o problemima vezanim za usvajanje strategije nisu do sada progovorili ni federalni političari na čiju smo pomoć i podršku računali, priopćeno je.

Ipak, tvrde da ta šansa još uvijek nije izgubljena i da državni parlament ima još dva tjedna da usvoji Strateški plan ruralnoga razvoja, što je ujedno rok koji daju bh. političarima da se usuglase i da dokažu da njihov cilj nije potpuno gašenje poljoprivrede u BiH.

Ako to ne urade, spremni smo blokirati čitavu državu i nemojte se nadati da će nas u tome spriječiti snijeg ili hladnoća. A već sljedeće godine račune ćete nam položiti na izborima. Sjetit ćemo se tada tko je danas bio uz nas, tko je preko naših leđa skupljao jeftine političke poene, a tko je prema našim problemima ostao potpuno ravnodušan, naveli su poljoprivrednici.

Potpisnici pisma su: Udruženje poljoprivrednika FBiH, Seljački savez FBiH, Udruženje poljoprivrednika Vogošća, Udruženje poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona, Udruženje poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona, Udruženje poljoprivrednika “Razvitak” Sarajevo, Udruženje poljoprivrednika “Krajina” Cazin, Udruženje poljoprivrednika “Krajiška zemlja”, Organsko FBiH, Udruženje poljoprivrednika – obrtnika Tuzlanskog kantona, Udruženje poljoprivrednika Goražde, Savez organskih proizvođača ZDK, Udruženja poljoprivrednika “Agrostočar” Gradačac, Udruženje poljoprivrednika Ilijaš, Udruženje agronoma FBiH, Federalno udruženje ovčara “Pramenka”, Udruženje poljoprivrednika Hercegbosanske županije, Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH, Savez udruženja pčelara Kantona Sarajevo i Udruženje poljoprivrednika “Kornišon” Živinice.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.