Političke stranke u BiH moći će imati privatna poduzeća i podizati kredite u bankama

Zbog poštivanja preporuke Europske komisije i Skupina država protiv korupcije, tijela poznatijeg pod skraćenicom imenom GRECO, političke stranke u BiH moraju uvoditi puno jači nadzor nad svojim financijama, ali i povećati visinu kazne koju Središnje izborno povjerenstvo određuju ako zaključi da se stranka ili član stranke nije držao zakona, piše Večernji list.

Po novoj zakonskoj uredbi koja se tek treba donijeti i primijeniti, visina novčane kazne za političke stranke podiže se s ranijih pet na deset tisuća KM, a za pojedinca ona će iznositi od 200 do 2000 KM ovisno o težini prekršaja. Svaka politička stranka, koja je aktivna na bh. političkoj sceni, u budućnosti će svake godine morati javnosti na kraju godine prikazati podrijetlo i način utroška sredstava, prikupljenih tijekom računovodstvene godine.

“Završni račun i financijsko izvješće, u kojem se mora podrobno navesti izvori prihoda, podaci o fizičkim i pravnim osobama koje su dale dobrovoljne priloge te podaci o namjeni, odnosno aktivnostima za koje su sredstva utrošena, javni su dokumenti i moraju se objaviti na internetskoj stranici političke stranke”, stoji u prijedlogu, kako bi se na taj način i javnost i mediji informirali iz kojih to izvora stranka crpi novac i na koji način s njim raspolaže, što je do sada bio sporadičan ili rijedak slučaj.

Središnje izborno povjerenstvo je ono tijelo koje će ispitati svaku sumnju o kaznenom djelu koje se može dovesti u vezu s financiranjem političkih stranaka i financiranjem izborne kampanje i to je dužno prijaviti mjerodavnom tužiteljstvu i drugim institucijama, nadležnim za provođenje zakona, čime se stvaraju pretpostavke za realizaciju preporuka GRECO-a. Također će novim odlukama biti zabranjeno financiranje političkih stranaka u BiH podizanjem kredita kod banaka u kojima je udio državnog osnivačkog kapitala veći od 25 posto, piše Večernji list.

Znači, banke se mogu zaduživati kod komercijalnih banaka i vraćati im kredite, ali ne smiju u onima koje imaju državni kapital, ali takav broj banaka u BiH je minimalan. Politička stranka može se financirati iz: članarina, dobrovoljnih priloga pravnih i fizičkih osoba, izdavačke djelatnosti, prodaje propagandnog materijala i organiziranja stranačkih manifestacija, prihoda od imovine u vlasništvu političke stranke, proračuna BiH, entiteta, županija, jedinica lokalne uprave i samouprave.

Stranka može imati i svoje poduzeće iz čije će dobiti financirati svoje političke aktivnosti. No, to stranačko poduzeće može se baviti samo djelatnošću vezanom uz kulturu iii izdavačkom djelatnošću. Godišnji prihod ne smije prelaziti 20 posto iznosa ukupnog godišnjeg prihoda stranke, neke su od budućih zakonskih odrednica koje definiraju način na koji politička stranka može financirati svoje aktivnosti.

Jasno su propisana i pravila na koji način Središnje izborno povjerenstvo BiH može pokrenuti sudski postupak, tužbu protiv neke političke stranke. Prije izricanja kazne ili poduzimanja administrativne mjere, Središnje izborno povjerenstvo dužno je s političkom strankom, za koju je ustanovljeno da je prekršila odredbe ovog zakona, postići dogovor o dobrovoljnom otklanjanju uočenih nepravilnosti, ako ih je moguće otkloniti.

“Svaku sumnju o kaznenom djelu koje se može dovesti u vezu s financiranjem političkih stranaka i financiranjem izborne kampanje, SIP BiH obvezan je prijaviti mjerodavnom tužiteljstvo radi pokretanja sudskog postupka, i drugim tijelima nadležnim za provođenje zakona.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.