FBiH: Mirovine opet kasne

Unatoč sporazumu potpisanom između Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Saveza umirovljenika Federacije BiH o kraćim rokovima isplate mirovina, umirovljenici upozoravaju kako su kašnjenja ponovno aktualna.

Naime, iako je spomenutim sporazumom potpisanim u rujnu prošle godine bilo definirano da mirovine za kolovoz trebaju biti isplaćene do 15. rujna, za rujan do 10. listopada i za listopad do 5. studenoga kao i za svaki sljedeći mjesec do petog u mjesecu, jedan dio umirovljenika na području Federacije BiH mirovine je dobio tek jučer.

“Isplata mirovina za ožujak okončana je danas. Nekih kašnjenja ima samo kod vojnih umirovljenika”, potvrdio je jučer za Klix.ba glasnogovornik Federalnog zavoda MIO Tomislav Kvesić. On je ovom prilikom napomenuo da isplata ovisi o dinamici uplata doprinosa, koja je različita od mjeseca do mjeseca. Umirovljenici, pak, ističu da se polako produljava rok isplate mirovina i da se bliži trenutak kada će biti zakinuti za jednu mirovinu

. Podsjetimo, deficit Zavoda MIO Federacije Bosne i Hercegovine veći je od 150 milijuna KM, a mjesečno je za isplatu mirovina potrebno oko 157 milijuna konvertibilnih maraka , zbog čega se već dulje vrijeme mirovine isplaćuju tijekom više dana i iz sredstava tekućeg mjeseca.

Situaciju je dodatno otežala činjenica što je u prosincu prošle godine više od 10.000 osoba predalo zahtjev za prijevremeno umirovljenje, a polovina zahtjeva već je obrađena. Zahtjevi za prijevremeno umirovljenje odrazili su se i na prihode Federalnog zavoda MIO u siječnju,prenosi Večernji list. Naime, od 10.000 zahtjeva, čak 8000 odnosilo se na osobe koje su bile zaposlene u javnom sektoru, a čija mjesta nisu odmah popunjena, tako da je smanjen iznos koji je uplaćen za doprinose. S druge strane, Federalni zavod MIO potražuje više od milijardu konvertibilnih maraka.

Prema službenim evidencijama Porezne uprave Federacije BiH, saldo duga na dan 31. siječnja 2016. godine s obračunatim zateznim kamatama iznosio je 2.324.934.567,95 konvertibilnih maraka. Među najvećim dužnicima je i značajan broj javnih poduzeća u većinskom vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Iz navedenog je vidljivo kako bi poboljšanje naplate doprinosa znatno bolje riješilo financijsko stanje u kojem se našao Federalni zavod MIO.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Cuj bice zakinuti za jednu mirovinu.Umirovljenici koji primaju mirovinu iz BIH a zive uRH ,su bili zakinuti za mirovinu iz veljace.Bio je Uskrs a mirovine nigdje ,tek nakon par mailova mirovina za veljacu je stigla 04.04.2016.Pitam se kad su isplacene place onima koji odlucuju a one su bar 3x vece.A za ozujak naravno da nisu stigle do danas.

  • Sramota i dikle više.ne uplsćuju se doprinosi sko i jesu na minimalne uplaćuju i tako uzimaju nam i od mirovine vrlo elegantno i bezobrazno zato većina. Uposlenika dobiju 320 KM mirovinu.a oni koji uplaćuju uposlenicims minimalne doprinose sebi i svojima uplaćuju maksimalne doprinose i dobiju 2100 KM i tako dvadest hodina.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.