Političari podržali privremeno ukidanje trošarina na gorivo, bit će jeftinije

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na prijedlog zastupnika SDP-a usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o trošarina u BiH, kojim se ukidaju trošarine na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci.

Zakon je razmatran po hitnoj proceduri, a podržao ga je 31 parlamentarac, protiv nitko nije glasovao, a suzdržanih nije bilo.

Odlukom su ukinute trošarine na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Po isteku 6 mjeseci, ostavljena je mogućnost Vijeću ministara BiH da svojom odlukom produži za 3 mjeseca definirani iznos trošarine, a to je bio amandman HDZ-a BiH.

Gorivo bi sada trebalo biti jeftinije za 35 do 40 feninga.

Vrijeme koje je ostalo institucijama da reagiraju je vrlokratko. Zato je ovo vrlo hitno i obaveza je i nas kao Parlamenta i drugih intstitucija da koriste sve mehanizme koji su im na raspolaganju. Ovo je jedna od mjera kojom ćemo barem malo zaštiti mentalno zdravlje građana BiH. Ljudi su sluđeni, redovi koji su se formirali radi jedne vijesti u medijima, ljude podsjećaju na razdoblje pred izbijanje rata. Ova mjera neće riješiti ekonomske probleme, ali hoće smanjiti cijenu gorica za 35 do 40 feninga i poslat će poruku da mi koji sjedimo ovdje smo odgovorni. Podrška ovoj odluci postoji od šireg građanstva, istaknuo je Magazinović.

Ovim zakonom definirani iznos trošarine za naftne derivate na snazi je šest mjeseci, nakon čega se iznos trošarinee vraća kako je definirano Zakonom o trošarinama u Bosni i Hercegovini.

Da bi stupio na snagu, potrebno je da ga potvrdi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a ako se to dogodi doći će do pada cijena svih naftnih derivata, javlja Klix.ba.

Na sjednici se glasalo i o SNSD-ovom Prijedlogu zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid. To je podržalo 16 parlamentaraca, protiv je bilo 21, što znači da prijedlog nije prošao.

Smanjuje se PDV na hranu, a povećava na luksuz

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.