Smanjuje se PDV na hranu, a povećava na luksuz

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) koji su predložili zastupnici SDS-a.

Zakon je razmatran po hitnom postupku, a podržalo ga je 27 parlamentaraca, protiv nije glasao niko, suzdržana su bila četiri parlamentaraca.

Zastupnici SDS-a predložili su da se po sniženoj stopi PDV-a od 5 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašno, kruh dobiven od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, sol, šećer i homogenizarana dječja hrana.

S druge strane ovim zakonom predviđeno je da se po višoj stopi PDV-a od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigarete i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakit i srodni proizvodi, satovi vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje itd.

Da bi usvojeni Prijedlog zakona stupio na snagu potrebno je da ga usvoji i Dom naroda PSBiH.

SNSD-ov prijedlog da stopa PDV-a bude 10 posto je odbijen.

Političari podržali privremeno ukidanje trošarina na gorivo

(www.jabuka.tv)

13 komentara

 • Zasto…

  Treba bojkotirat kafice sa kavom od 2 KM!!
  Zašto??
  Znaju oni koji svakodnevno piju kavu!!
  Jednostavna racunica…
  Ako pijes dnevno 1 kavu =30kava mjesecno.
  30X0,50KM=15KM
  Znaci ako pijete samo 1 kavu dnevno, mjesecno to izidje 15KM vise, na 2 kave 30KM vise
  Izracunaj svatko za sebe koliko popijes dnevno kava i dobit ces racunicu za cijeli mjesec, skontaj sto mozes s tim novcima?!?! Platit racun, djetetu kupit nesto???
  Markica po markica
  Racunica je cudo…€,$,KM

 • Kava u kaficu je u danasnje vrjeme luksuz za neke a tko moze to priustit svaki dan neka pije a tko ne moze nek se zabavi u prirodi napravi u termosici kavu i ekipa u prirodu zabavljaj se sto je zdravije a i drustvenije nego u zapusenom kaficu sjedit nemam nista protiv kafica al tko moze i tko nema obaveza nek sjedi i ispija kavu al od jedne kave nema nista moras bar 2 popit ako mislis sjedit cjeli dan

 • I to ako pusis to je luksuz a onda kukaju nemoze se e tko ima za cigare i sjedenje svakog dana po kaficu po pola dana takve ne treba zalit ti su naucili kukat kad imaju za cigare itd. Imaji i za sve ostalo

 • A ima ih takvih koliko hoces pa voznje autima u danasnje vrjeme neznaju pjeske hidat 18 godina polozi i samo u auto i vozi i jos kad treba negdje stat pa ti parkira ispred vrata da se ne umori od hodanja u skolu u autu e da ih netko potjera ne bi znali potrcat tuzno al tako je pa onda kukaju skupo girivo je ono skupo al sad je to luksuz

 • Zasto inspekcije ne reaguju na povecanje cjena trgovaca, trgovackih lanaca. Spominju sada ukidanje akciza na gorivo i smanjenje cjena do 40 feninga a trgovci sada digli i dizu cjene od 50-90 feninga. I sto nam onda prestavlja ukidanje akciza. Gorivo vec 3.40 km. Lopovluk i lov u mutnom. Ratni profiteri i politicari opet na sceni. Ovako su se i u ratu bogatili. Uzimaju 1 km na litru goriva, 1 km drzava koja mafija.

 • Koliko ćemo sada čekati na smanjenje cijena koje su podigli svi u roku keks, baš me zanima koliko brzo će ih vratiti na stare… sve pod izgovorom skupo brašno i ulje

 • Širok je pojam luksuza, to je jvr 90% današnjih izdataka. U osnovne potrepštine spada samo kruh, mlijeko, šećer, ulje sol i dječja hrana. To znači da je ovo čista prevara i konačno kad je narod malo progledao oni na lupeški način dižu PDV sa 17 na 22%. Znači sve se osim navedenog diže za 5%, a nešto sumnjam da će ove spustiti za 12 %! Prođe im fino ispod radara u ovoj ratnoj atmosferi. Al opet ne možemo im ništa, rade kako hoće, ali očito i dok hoće!

  • Čuj kava luksuz? Ako je kuhaš i doma onda je luksuz jer pola kilograma je 8.50 KM.
   Sve je u nas luksuz i hrana, lijekovi, i mirovine i plaće i sve sve.
   Vratite nas u tursko doba.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.