Policija ŽZH u štrajku upozorenja: Ministarstvo vršilo pritisak

U ponedjeljak od 10.00 do 11.55 sati u svim ustrojbenim jedinicima Ministarstva unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke održan je štrajk upozorenja, a o svemu je upoznata Vlada ŽZH i nadležno ministarstvo.

Razloge štrajka Sindikat djelatnika MUP-a ŽZH poslao je Vladi još početkom ožujka, a riječ je o četiri zahtjeva: Uplata zaostalih doprinosa za sve djelatnike MUP-a ŽZH, izjednačavanje bruto plaće državnih službenika i namještenika, odnosno naših članova s drugim korisnicima proračuna, isplata jubilarnih nagrada za svakog zaposlenika u MUP-u ŽZH i to unatrag tri godine od 22. rujna 2016. godine te zahtjev Vladi da izvrši isplatu 5% smanjene plaće za razdoblje travanj 2013. – svibanj 2014. godine

”Naše je samo radno pravo Zakon o radu i kolektivni ugovor. Ako poslodavac, odnosno naš partner bude razuman, sve ove nedostatke ima da popravimo, neke da otklonimo, a neke da riješimo – trajno na zadovoljstvo obje strane, ničim obavijeno nego samo istinom, brojkama ono što je nama cilj objelodanit trenutno stanje i kako ići dalje. Nas interesira budućnost, jedni smo pred mirovinom, jedni počinju radit, ali mislim da radnik ne bi trebao biti u neizvjesnosti niti u jednom trenutku što se tiče i stečenih i radnih i svih ostalih prava”, izjavio je sindikalni povjerenik za Široki Brijeg i pozornik u Policijskoj upravi Široki Brijeg Željko Kolobarić.

Ističe da je u svim ustrojbenim jedinicima ista problematika i tematika da te će svi isto postupati.

”Na čelu ovoga Sindikata nema razlike između ustrojbenih jedinica ili MUP-a ili policijske uprave, znači isti među jednakima i svima nam je isto. Svi imamo isti status, svi smo u istom položaju samo ostvarenje i cilj i bit je najbitnije zajedništvo, kompaktni smo i idemo dalje”, kazao je Kolobarić.

”Mi imamo i spremnu opciju generalnoga štrajka i izvršit ćemo je samo ako dođe do potrebe toga cilja”, zaključio je sindikalni povjerenik Kolobarić.

Predsjednik Sindikata djelatnika MUP-a ŽZH Vjekoslav Markota je u telefonskom razgovoru kazao da je iz Ministarstva unutarnjih poslova vršen pritisak prema nekim djelatnicima.

”Vršen je pritisak prema nekim djelatnicima od strane Ministarstva da ne izvrše štrajk što su oni morali uraditi. Dakle, vrše pritiske bez ikakvih dokaza, bez ičega napismeno, samo usmeno od osobe do osobe dolaze i vrše pritisak, a mi ćemo poduzeti sve zakonom propisane mjere”, izjavio je predsjednik Sindikata Markota.

On je dodao da je štrajk upozorenja prošao dobro bez većih incidenata i problema te da će se u utorak sastati štrajkački odbor kako bi dogovorio novi štrajk upozorenja. Prema svemu sudeći, on bi se trebao održati sredinom sljedećeg tjedna.

(Bljesak.info)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.