Policija u Splitu u velikoj akciji razbila narko mafiju – Jabuka.tv

Policija u Splitu u velikoj akciji razbila narko mafiju

Nakon 14 strpljivih mjeseci rada, na području Splita uhićeno je više članova zločinačkog udruženja. Radi se o istaknutim osobama na splitskoj narko sceni, poznatim po činjenju kaznih djela iz domene organiziranog kriminaliteta.

Činjenica da je prilikom uhićenja jednog od osumnjičenih, ispod jastuka pronađeno vatreno oružje sa streljivom u cijevi najbolje objašnjava o kojem profilu pripadnika krim miljea se radi, javlja 24sata.hr.

U akciji uhićenja sudjelovalo je oko 50 policijskih službenika iz rodova kriminalističke, interventne i specijalne policije.

U policijskom priopćenju piše da je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je prvoosumnjičeni (1986.) u razdoblju od srpnja 2019. do svibnja 2020. na području Republike Hrvatske organizirao i vodio zločinačko udruženje, odnosno povezao u zajedničko djelovanje drugoosumnjičenog (1992.), trećeosumnjičenog (1985.) i četvrtoosumnjičenog (1986.), razradio plan i svakom od njih podijelio zadatke s ciljem usmrćenja 33-godišnjeg  hrvatskog državljanina, a zbog potraživanja novčanog duga koji je navedeni 33-godišnjak imao prema njemu u iznosu od više stotina tisuća eura, a nastalog zbog krijumčarenja i preprodaje droge.

Nadalje je utvrđeno da je šest osumnjičenih  radi zastrašivanja osoba bliskih oštećenom 33-godišnjaku i s njim povezanih osoba, podmetanjem požara u ugostiteljskim objektima koji su se nalazili u sklopu stambenih objekata i na taj način počinili kazneno djelo Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja.

Također, spomenuti  prvo-, drugo-, treće-, četvrto- i sedmoosumnjičeni (1982.) se sumnjiče da su  u cilju kontinuirane nabave, krijumčarenja i daljnje preprodaje droga kokain, heroin i marihuana s području država Južne Amerike i  Europske unije u Republiku Hrvatsku poduzeli radnje radi počinjenja kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja, a prvo osumnjičeni i za  posredovanje u prodaji droge.

Nadalje, u sklopu kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage osoba, domova i drugih prostorija, pretrage vozila koje koriste osumnjičenici te je tom prilikom pronađeno više komada vatrenog oružja (od čega jedno vatreno oružje s prigušivačem) s više pripadajućih spremnika, više od 150 komada različitog pištoljskog streljiva, veći broj mobilnih aparata s pripadajućim SIM karticama, više komada prijenosnih računala, više bankovnih kartica, više ugovora o kupoprodaji nekretnina, više univerzalnih naloga o izvršenim uplatama i isplatama novca, više pisanih zapisa s raznim šiframa i kodovima za pristup računima, vaga za precizno mjerenje, manje količine kokaina, heroina i marihuane te silikonska maska.

Sumnjiče ih se da si počinili kaznena djela zločinačko udruženje, dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja i neovlaštena proizvodnja i promet drogama  također počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja.

Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni (1986.) počinio sam kazneno djelo neovlaštena proizvodnja i promet drogama, a sedmoosumnjičeni (1982.) kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja četiri osumnjičene osobe policija je predala predane su pritvorskom nadzorniku, dok je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Splitu  podnesena kaznena prijava protiv svih sedam osumnjičenih osoba.

Dva osumnjičenika se od ranije nalaze u istražnom zatvoru, dok je jedan osumnjičenik trenutačno nedostupan redarstvenim vlastima.

Detalji velike akcije u Splitu: Uhićeni preživio dva atentata

Split je posljednjih godina poznat po paleži automobila i gotovo da ne prođe mjesec bez slučaja podmetnutih požara pod aute. U jutrašnjoj akciji Uskoka i policije uhićeno je više osoba, a 24sata je četvrtak  je donio detalje akcije.

U velikoj akciji djelatnici Uskoka i splitske policije uhitili su i na kriminalističku obradu priveli više osoba. Prema neslužbenim informacijama, uhićeni su Dean Majstorović, Luka Buzdovačić i Ivan Šunjić.

Majstorović je obilježen kao šef zločinačke udruge, a sumnjiče ih za trgovinu drogom, paljevinu lokala a automobila u Splitu i okolici, te navodno za pokušaj organizacije ubojstva.

Da podsjetimo, Split je posljednjih godina poznat po paleži automobila, i gotovo da ne prođe mjesec bez slučaja podmetnutih požara pod aute, redovito u noćnim satima.

Obzirom da je dio tih zapaljenih vozila bio u vlasništvu osoba otprije poznatih policiji, vjerojatno se radi o sukobima u splitskom narko miljeu, odnosno borbi za prevlast u trgovini drogom u gradu pod Marjanom.

Stiglo 15 policajaca s fantomkama

Sva trojica su odmah po uhićenju odvedeni u splitsku policiju na krim obradu. Buzdovačić i Šunjić su potom predani pritvorskom nadzorniku, dok su policajci Majstorovića odveli na pretragu stana u Rendićevoj ulici kojeg je koristio.

U istrazi će se pretražiti i ostali stanovi koje je trojac koristio, kao i njihova vozila.

Vidio sam kad su doveli jednog na pretraga stana, došlo je sigurno petnaestak policajaca, neki su imali fantomke, rekao nam je jedan stanar Rendićeve ulice.

Inače, bila je to munjevita akcija policije. Krenuli su rano ujutro, prije sedam sati, i to na nekoliko lokacija istovremeno. Došli su sa ovnovima za razbijanje vrata i vrlo brzo priveli osumnjičene.  Sva trojica uhićenih otprije su poznati policiji.

Preživio dva atentata

Tako je Majstorović ranije osuđivan zbog droge, a preživio je i dva atentata. U ožujku ove godine policajci su ga zatekli u centru grada s pištoljem s punim spremnikom i metkom u cijevi, za što je dobio deset dana zatvora i novčanu kaznu. Buzdovačić je od ranije poznat po sudjelovanju u jednoj pucnjavi, a Šunjić zbog trgovine marihuanom.

U splitskoj policiji potvrdili su akciju ali obzirom da se radi o predmetu Uskoka bez puno detalja:

Jutros su naši djelatnici na nekoliko adresa u gradu Splitu na kriminalističku obradu priveli više osoba zbog sumnji u radnje iz područja organiziranog kriminala, potvrdili su iz splitske PU.

(www.jabuka.tv)