Preporuke za poljoprivredne proizvođače: Posebnim gnojivima zaliječiti rane od tuče i vjetra

U protekla dva dana na području Hercegovine, obilne kiše, vjetar i tuča pričinile su dosta šteta u nasadima povrća, voća ali i vinove loze.

Na pojedinim lokalitetima, snažan vjetar je polomio i dosta oštetio presadnice povrća, a dobar dio presadnica je oštećen i od tuče i obilnih padalina. Obzirom na nastale štete, povrtnice je potrebno zaštititi jer rane pričinjene od vjetra i tuče su idealno mjesto za naseljavanje različitih uzročnika biljnih bolesti.

Osim toga, zbog navedenih vremenskih neprilika i šteta , povrtnice su doživjele određene stresne situacije pa im je potrebno pomoći kako bi se brže oporavile i normalno nastavile sa porastom. Kako bi biljke lakše prebrodile, takve za njih nepovoljne situacije, danas na tržištu postoje posebna gnojiva uz čiju primjena biljke lakše podnose i brže se oporave od tih stresnih pojava.

Preporuka je da se presadnice povrća (rajčica, paprika, krumpir, salata, luk, patlidžan, peršin, mrkva, kupus,  i dr.) obavezno poprskaju gnojivom Sinergon i pripravkom Signum. Sinergon pomaže biljkama kod različitih stresnih situacija a pripravak Signum štiti biljke od različitih biljnih bolesti.

(www.jabuka.tv)