Policija poziva na oprez za blagdane

Dok se jedni pripremaju za što ljepšu proslavu blagdana, drugi se spremaju za onu tamniju stranu proslave božićnih i novogodišnjih blagdana.

Lopovi čekaju pet minuta

Naime, upravo je ovo vrijeme idealno za razbojnike s obzirom da će dobar dio građana Bosne i Hercegovine izbivati iz svojih domova. Građani ne trebaju dugo izbivati da bi sposobniji lopovi dočekali svojih pet minuta jer su znanstvene činjenice potvrdile kako su ljudi u blagdanskom vremenu smireniji i strpljiviji, tako da i lopovi mogu čekati. MUP-ovi diljem Federacije upozoravaju na kvalitetnu zaštitu doma u ovim blagdanskim danima. Srećko Bošnjak, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a ističe kako su smjernice koje su građanima davane prošlih godina pokazale dobar rezultat u sigurnosnom segmentu. – Građanima preporučujemo da koordiniraju sa susjedima koji ostaju kod kuće i zamole ih da im pripaze imovinu za vrijeme izbivanja. Dobri odnosi sa susjedima pridonose i većoj sigurnosti. Takve smo preporuke davali i proteklih godina i one daju dobre rezultate – kaže nam glasnogovornik Bošnjak. Također će, što nam je potvrđeno u MUP-ovima koje smo kontaktirali, i policijske snage obilaziti naselja kako bi sve prošlo u najboljem redu .

Mehanička zaštita

S obzirom da postoji izreka “dobar susjed – najbolji alarm”, prethodne konstatacije i preporuke su i više nego dobrodošle. Stručnjaci ističu kako nije s goreg, ugraditi i neku mehaničku zaštitu na ulaznim vratima i prozorima s obzirom da cijena takvih uređaja više nije basnoslovna kao nekad, a pridonosi većoj sigurnosti kućanstva. Psiholozi koji izučavaju lopove i kriminalisti, pak, ističu da “blagdanske” lopove nije teško primijetiti s obzirom da se većinom prije izvršenja kriminalnog djela vrzmaju oko moguće mete. – Koliko god profesionalan lopov bio, nijedan ne može sakriti nervozu jer je previše toga o čemu mora misliti i ta “rastrojenost”, makar blaga, vidi se. Ako u susjedstvu primijetite neke sumnjive osobe, u društvu nekoga upitajte ga treba li neku pomoć što bi ga moglo zbuniti i zaustaviti u naumu, a ako ipak strahujete da bi osoba mogla postati agresivna nazovite najbližu policijsku postaju – kazali su nam. I ponovno ono što je najvažnije jesu dobrosusjedski odnosi jer kada krenete negdje uvijek možete računati na činjenicu da je dobar susjed, najbolji alarm. (Večernji list)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.